ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟ GOOGLE ADWORDS

Σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με το Internet Marketing και τη διαφήμιση ιστοσελίδων στο διαδίκτυο έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά το Google AdWords. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την πιο άμεση μέθοδο διαφήμισης ιστοσελίδων και απόκτησης νέων πελατών που αναζητούν καθημερινά στο διαδίκτυο προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρησή μας.

Αξίζει να αναλογιστούμε πως:

Tο 97% των εσόδων της Google προέρχεται από το Google AdWords

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το AdWords εξελίσσεται, βελτιώνεται και παρέχει συνεχώς νέα χαρακτηριστικά στους χρήστες ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες καλύτερης προβολής και ολοκληρωμένης διαδικτυακής παρουσίας.

Οι συνεχείς όμως αλλαγές και βελτιώσεις είναι και ο λόγος που η παραμετροποίηση μιας καμπάνιας στο Google AdWords και η διαφήμιση ιστοσελίδων μέσα από αυτό απαιτούν πλέον σκληρή δουλειά, τεχνικές γνώσεις, χρόνο και συνεχή έλεγχο.

Θέλετε λοιπόν να αφήνετε τις διαφημίσεις σας στο Ίντερνετ απλά να υπάρχουν και να υπολειτουργούν ή να κατακτήσουν τις υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα της αναζήτησης και να σας φέρουν άμεσες πωλήσεις?

Επίσης, θέλετε απλά να τροφοδοτείτε τη Google με χρήματα χωρίς επιστροφή και με αμφιβόλου αξίας αποτελέσματα ή επιθυμείτε να επενδύετε και να αυξάνετε συνεχώς την απόδοση της επένδυσής σας?

Επειδή κανείς δεν επιθυμεί να δαπανά χρήματα χωρίς αποτέλεσμα μέσω διαφήμισης ιστοσελίδας που στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια, ρίξτε μια ματιά στα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι διαφημιζόμενοι στο Google AdWords και προσπαθήστε με κάθε τρόπο να τα αποφύγετε ώστε να αυξήσετε την απόδοση της διαφημιστικής σας εκστρατείας.

1. Μη χρήση αρνητικών keywords (Negative Keywords)

Τα keywords είναι ο πυρήνας κάθε καμπάνιας στο Google AdWords. Ο μεγαλύτερος χρόνος που δαπανά ένας διαφημιστής στην παραμετροποίηση και βελτιστοποίηση κάθε καμπάνιας Google AdWords είναι στην έρευνα των keywords στα οποία θα στοχεύσει, τον ανταγωνισμό που παρουσιάζουν, το μέσο όρο μηνιαίων αναζητήσεων που έχουν, καθώς και την ορθή τελική επιλογή τους.

Είναι όμως συχνό φαινόμενο, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην εύρεση των καλύτερων δυνατών keywords για την καμπάνια, που θα αποφέρουν το μέγιστο conversion rate, να μη δίνεται η ίδια σημασία στην εύρεση και χρήση αρνητικών keywords.

Η αναγνώριση αρνητικών keywords εξασφαλίζει πως η Google δε θα εμφανίζει τις διαφημίσεις για αναζητήσεις που είναι άσχετες με το θέμα της καμπάνιας

Δεν είναι όλη η δημοσιότητα καλή δημοσιότητα. Εάν είστε δικηγόρος στην Αθήνα, ίσως δε σας ενδιαφέρει η διαφημιστική προβολή σε πόλεις της επαρχίας. Πρέπει όμως να εξασφαλίσετε ότι δε θα λαμβάνετε clicks από χρήστες που αναζητούν δικηγορικό γραφείο στην επαρχία ώστε να μη δαπανάτε τα χρήματά σας με τρόπο που δε συνάδει με το βασικό στόχο της διαδικτυακής σας διαφήμισης.

google adwords negative keywords
Εάν πουλάτε υπηρεσίες ασφάλισης, θα επιθυμούσατε να εμφανίζονται οι διαφημίσεις σας και σε κάποιον χρήστη που πληκτρολογεί «ασφάλεια ζωής απάτες»?

Συνεπώς, κάποια keywords μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν στην επιχείρησή σας και στον προϋπολογισμό που διαθέτετε για Internet Marketing. Επειδή κάθε ευρώ που δαπανάτε έχει αξία και πρέπει να φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει παράλληλα να εστιάζετε στο μεγαλύτερο δυνατό ρυθμό conversions και όχι απαραίτητα στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας.

Εστιάστε στα Conversions, όχι στα Clicks

Κι αυτό γιατί θα επιτύχετε  σίγουρα τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας εάν διαφημιστείτε π.χ. με τη φράση «δικηγορικό γραφείο».

Θα επιτύχετε όμως σίγουρα περισσότερα conversions εάν διαφημιστείτε με τη φράση «δικηγορικό γραφείο αθήνα ρύθμιση χρεών»

Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε νέους πελάτες και αρκετά conversions (δηλαδή ενέργειες που θα πραγματοποιήσει ο χρήστης όπως συμπλήρωση online φόρμας, αγορά κλπ.), πρέπει οπωσδήποτε να δείξετε την πρέπουσα προσοχή στην επιλογή και χρήση των αρνητικών keywords.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχετε το λογαριασμό σας και να βλέπετε τους όρους με τους οποίους σας αναζητούν οι χρήστες. Είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για να διαπιστώσετε κατά πόσο οι αναζητήσεις που γίνονται είναι σχετικές με την υπηρεσία / προϊόν της επιχείρησής σας και ανάλογα να βελτιστοποιήσετε το λογαριασμό σας στο AdWords ώστε να ελαχιστοποιήσετε τα μη σχετικά clicks.

2. Κακή δομή λογαριασμού AdWords

Όσο περισσότερο μπορείτε να διαχωρίσετε το λογαριασμό σας στο Google AdWords σε μικρότερα κομμάτια, τόσο καλύτερο και εύκολα διαχειρίσιμο θα είναι και το αποτέλεσμα.

Για να δούμε τι σημαίνει λανθασμένη δομή λογαριασμού, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πλήρως τι σημαίνει σωστή δομή. Η σωστή δομή στηρίζεται στην αρχή της ιεραρχίας:

καλή δομή λογαριασμού google adwordsΚάθε διαφημιστική εκστρατεία στο Ίντερνετ, ανάλογα με τον τελικό στόχο και τις επιμέρους κατηγορίες που πρόκειται να διαφημιστούν, πρέπει να χωρίζεται σε ξεχωριστές καμπάνιες, που η καθεμία από αυτές θα έχει ξεχωριστές ομάδες διαφημίσεων και κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει συγκεκριμένης θεματολογίας διαφημίσεις και keywords.

Ένα απλό παράδειγμα σωστής οργάνωσης ενός λογαριασμού στο AdWords αναλύεται παρακάτω:
google adwords δομή λογαριασμού

Ένα από τα πλέον συχνά λάθη λοιπόν σε κάθε διαφημιστική καμπάνια είναι η κακή δομή. Παραδείγματα κακής δομής:

  • Μία καμπάνια με μία ομάδα διαφημίσεων και άπειρα keywords μέσα σε αυτή.
  • – Μία καμπάνια με πολλές ομάδες διαφημίσεων και νοήματα που μπλέκονται, keywords που χρησιμοποιούνται και επαναλαμβάνονται και δεν έχουν νοηματική συνάφεια.
  • – Πολλές καμπάνιες με πολλές ομάδες διαφημίσεων και το πολύ 1-2 διαφημίσεις σε κάθε ομάδα.

Όλα τα παραπάνω είναι συχνά παραδείγματα λανθασμένης οργάνωσης ενός Google AdWords λογαριασμού.

Είναι πλέον συχνό φαινόμενο, όταν αναλαμβάνουμε μια νέα καμπάνια, σχεδόν ποτέ να μη βασιζόμαστε στην υπάρχουσα έτοιμη δομή αλλά να την ξαναχτίζουμε από την αρχή. Και αυτό γιατί είναι πλέον σύνηθες πρόβλημα η χρήση πάρα πολλών και νοηματικά μη σχετικών keywords μέσα στην ίδια ομάδα διαφημίσεων.

Ιδανικά λοιπόν και όπως αναλύθηκε παραπάνω, η δομή είναι η ακόλουθη: Μία καμπάνια, ξεχωριστά ad groups ανάλογα με το θέμα, και ιδανικά μόλις 1-2 keywords μέσα στο κάθε ad group. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται και όσο κι αν η Google προτείνει συνεχώς τη χρήση περισσότερων keywords, η μεγαλύτερη δυνατή σχετικότητα της διαφήμισής σας επιτυγχάνεται εάν κάθε ομάδα διαφημίσεων χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ (!) το βασικό keyword για το οποίο έχει δημιουργηθεί.

Ιδανικά, 1 ξεχωριστή ομάδα διαφημίσεων περιλαμβάνει μόνο 1 keyword!

Όσο επιθυμητό και αν είναι βέβαια αυτό, δεν μπορεί συνήθως να γίνει διότι αυξάνει την πολυπλοκότητα του λογαριασμού. Συνίσταται λοιπόν η χρήση όχι περισσότερων από 8-10 συναφών νοηματικά keywords σε κάθε ομάδα διαφημίσεων. Από εκεί και πέρα, ο δείκτης σχετικότητας της διαφήμισης αρχίζει να μειώνεται δραστικά, με αποτέλεσμα η Google να μην «προτιμά» να εμφανίσει τις διαφημίσεις μας όταν γίνονται ανάλογες αναζητήσεις.

Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε μόλις λίγα keywords στην κάθε ομάδα διαφημίσεων και να αφιερώνετε το μέγιστο δυνατό χρόνο στην οργάνωση της δομής του λογαριασμού, καθώς θα σας αποφέρει τα πλέον σημαντικά οφέλη: υψηλότερο CTR, τεράστιο δείκτη ad relevance (πόσο σχετική είναι δηλαδή η διαφήμισή σας με τον όρο που πληκτρολογεί ο χρήστης),  καλύτερο έλεγχο και παραμετροποίηση της καμπάνιας και καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων για τα αποτελέσματα που θα επιτύχει η διαφήμιση της ιστοσελίδας σας.

3. Μη χρήση Ad Extensions (Επεκτάσεις διαφημίσεων)

Παρατηρώντας τις παρακάτω δύο σχεδόν ίδιες διαφημίσεις, σε ποια από τις δύο θα κάνατε πρώτα click?
google adwords extensions - επεκτάσεις διαφημίσεων

Είναι αλήθεια πως η ανθρώπινη ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο, και όσο πιο «γεμάτη» και εκτενής δείχνει η διαφήμισή , τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να κερδίσει clicks έναντι των ανταγωνιστών.

Αυτός λοιπόν είναι ο ρόλος των extensions.

Υπάρχουν πολλά είδη επεκτάσεων διαφημίσεων, όπως επεκτάσεις τοποθεσίας, επεκτάσεις κλήσης, επεκτάσεις rich snippets, επεκτάσεις συνδέσμων κλπ.

Πέρα από το προφανές, που είναι η οπτική υπεροχή της διαφήμισης σας, σας παρέχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε επιπλέον κίνητρα και προσφορές προς τους πελάτες, να ενημερώσετε άμεσα για τον τηλεφωνικό αριθμό της επιχείρησής σας και τη διεύθυνση που βρίσκεται, αλλά και να αυξήσετε το CTR και την ανταπόκριση που θα έχουν οι χρήστες στη διαφήμισή σας.

4. Φτωχό Landing Page

Μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο για την αξία του landing page και πώς μπορείτε να διαμορφώσετε ένα τέλειο Landing page που θα προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους πελάτες στην επιχείρησή σας.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε τη διαφήμιση της ιστοσελίδας σας στο AdWords, πέρα από τη σωστή οργάνωση του λογαριασμού και την επιλογή των keywords, ένα βασικό θέμα είναι να στείλετε τον χρήστη και στο κατάλληλο landing page.

Έχετε πάντα κατά νου πως οι άνθρωποι, όταν πληκτρολογούν όρους στη μηχανή αναζήτησης, σκέφτονται συγκεκριμένα πράγματα και θέλουν να προχωρήσουν ίσως σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Αν κάποιος λοιπόν αναζητά αθλητικά παπούτσια και είναι διατεθειμένος να αγοράσει ένα ζευγάρι online, τότε θα γίνουν διαδοχικά τα παρακάτω:

Ο χρήστης συλλαμβάνει την ιδέα της online αγορά λόγω μιας υπαρκτής ανάγκης

arrow

Πληκτρολογεί στη μηχανή αναζήτησης σχετικά με αυτό που αναζητά

arrow blue

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εμφανίζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Google

arrow blue dark

Ο χρήστης επιλέγει μερικά από αυτά και ελέγχει ξεχωριστά κάθε ιστοσελίδα

Πρέπει λοιπόν να βγείτε νικητές και στα 4 παραπάνω στάδια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό?

  1. Να πουλάτε το προϊόν που ψάχνει
  2. Η διαφήμισή σας να εμφανίζεται υψηλά ώστε να είναι ορατή και να κερδίζει clicks
  3. Η διαφήμισή σας να κεντρίσει την προσοχή του
  4. Η ιστοσελίδα σας να ανταποκρίνεται σε αυτό που αναζητά και να μπορεί να τον παρακινήσει να προβεί σε μια αγορά

Αν η ιστοσελίδα σας αργεί να φορτώσει, ενδέχεται να την κλείσει (σκεφτείτε σοβαρά το web hosting σας ώστε να μην έχετε ανάλογα προβλήματα). Εάν επίσης ψάχνει από το κινητό και η ιστοσελίδα σας δεν είναι mobile optimized, τότε δημιουργείται δυσάρεστη εντύπωση, ενώ εάν η ιστοσελίδα παραπέμπει γενικά σε παπούτσια και όχι σε αθλητικά, ενδέχεται πάλι να θεωρηθεί ότι δεν καλύπτει τον χρήστη με βάση την αναζήτησή του.

Τελικά, ο μέσος χρήστης του διαδικτύου καταλήγει σε πολύ λίγες ιστοσελίδες που θα εξετάσει ενδελεχώς και πλέον θα εξαρτηθεί καθαρά από το πόσο ιδανικά έχει δομηθεί το landing page για να τον παρακινήσει σε αγορά.

Πρέπει λοιπόν να έχετε πάντα υπόψιν πως:

O χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας είναι ελάχιστος

Για αυτό, όσο καλύτερα δομημένο είναι το landing page σας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πετύχετε conversions και να αυξήσετε σταδιακά τις πωλήσεις σας.

5. Μη έλεγχος και αξιοποίηση δεδομένων λογαριασμού AdWords

To Google AdWords παρέχει – πέρα των άλλων – και ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι μια πλατφόρμα που παρέχει τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τα αποτελέσματα της διαφήμισης και τους δείκτες απόδοσης. Μέσα από κάθε διαφημιστική καμπάνια, ο χρήστες μπορεί να ενημερώνονται διαρκώς για τα keywords που αποδίδουν καλύτερα, για αυτά που προκαλούν άσχετα clicks, για τις διαφημίσεις που επιτυγχάνουν υψηλότερα αποτελέσματα κλπ.

Παράλληλα, εάν ο λογαριασμός συνδεθεί με την πλατφόρμα Google Analytics (κάτι που είναι απαραίτητο να γίνεται σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες), μπορεί να εξαχθεί ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που θα κατευθύνουν ουσιαστικά κάθε επόμενο βήμα στις Internet Marketing ενέργειες τις επιχείρησης.

Όπως σε κάθε ενέργεια Marketing, έτσι και εδώ ισχύει το κλασικό ρητό:

Ότι γράφεται πρέπει να γίνεται και ό,τι γίνεται πρέπει να γράφεται

Οι καλοί αριθμοί θα σημάνουν σύντομα και αύξηση των πωλήσεων. Σε περίπτωση όμως που αυτό δεν γίνει, θα σηματοδοτήσουν την ανάγκη επιθεώρησης όλης της στρατηγικής και βελτιστιοποίησης ίσως σε άλλα σημεία, πέραν του ίδιου του λογαριασμού (π.χ. λανθασμένη στόχευση, κακή εκτίμηση του διαδικτυακού κοινού, ίσως υψηλή τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τους ανταγωνιστές, φτωχή ιστοσελίδα και επανασχεδιασμός της κλπ.).

google adwords διαφήμιση ιστοσελίδων

Χρειάζεται συνεχώς να παρατηρείτε όχι μόνο ποια είναι τα δυνατά σημεία της διαδικτυακής σας παρουσίας αλλά κυρίως ποια είναι τα αδύνατα. Και είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα λάθη να δημιουργείται μια νέα καμπάνια η οποία έπειτα «αφήνεται στην τύχη της».

Πριν λοιπόν ξεκινήσετε τη διαφήμιση της ιστοσελίδας σας στο Google AdWords, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ξεκάθαρο πλάνο για τον τρόπο που θα βελτιστοποιήστε το λογαριασμό και ότι θα υπάρχει κάποιος, επιφορτισμένος με το διαρκή έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της καμπάνιας μέσα από τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων που αυτή επιτυγχάνει.

35 Κριτήρια κατάταξης ιστοσελίδων