Οι όροι γύρω από το web hosting μπορεί να προκαλούν σύγχυση ειδικά όταν αναζητάτε έναν νέο πάροχο για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας ή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Αυτό κυρίως γίνεται γιατί πρόκειται για μία άκρως τεχνική διαδικασία που συνεπώς περιλαμβάνει και αρκετή τεχνική ορολογία.

Φτιάξαμε λοιπόν ένα γλωσσάρι για το web hosting σε όσο το δυνατόν πιο καθημερινή γλώσσα, ώστε να καταλάβετε καλύτερα τα πακέτα που σας προσφέρονται και να επιλέξετε σωστά.

 

Dedicated Hosting

Ένα λογαριασμός web hosting όπου μόνο ένας χρήστης ελέγχει το συνολικό server. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι πόροι του server (μνήμη, χωρητικότητα κλπ) είναι διασθέσιμοι για αυτον το χρήστη και μόνο.
Linux Server: Ένας server που χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Linux. (Σκεφτείτε το ως ένα αντίστοιχο των Windows)

 

Reseller Hosting

Πρόκειται για ένα σύνολο από πόρους του server που διατίθενται σε ένα άτομο ή εταιρεία ώστε να το χρησιμοποιήσουν για να στεγάσουν σε αυτό πολλά διαφορετικά domains.

 

Server

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν υπολογιστή. Η ιστοσελίδα σας φιλοξενείται σε έναν τέτοιο υπολογιστή ώστε να είναι προσβάσιμη από τον οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο.

 

Shared Hosting

Πρόκειται για ένα λογαριασμό web hosting όπου ο ίδιος server μοιράζεται ταυτόχρονα και σε άλλους λογαριασμούς. Οι πόροι του συστήματος διαμοιράζονται ανέμσα σε αυτούς τους λογαριασμούς.

 

VPS Hosting

Είναι ουσιαστική η πιο επαγγελματική λύση hosting. Σε ένα VPS, o server τμηματοποιείται και το κάθε επιμέρους τμήμα ενεργέι ως ξεχωριστός server. Συνήθως είναι πιο φτηνός από τον dedicated server αλλά προσφέρει πάντα μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια από το shared hosting.

web hosting virtual private server
 

Windows Server

Ένας server που έχει λειτουργικό σύστημα Windows. Πρόκειται συνήθως για πιο ακριβή λύση η οποία όμως είναι απαραίτητη για να τρέξουν συγκεκριμένες εφαρμογές.

 

Bandwith

Οι μεταφορές δεδομένων που γίνονται στο account σας. Αυτό γίνεται κάθε φορά π.χ. που κάποιος επισκέπτεται το website σας, κάθε φορά που στέλνετε ή λαμβάνετε ένα email και κάθε φορά που γίνεται upload αρχείων.

 

Dedicated IP

Μια διεύθυνση IP που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το website σας. Αυτό π.χ. είναι απαραίτητο εάν χρησιμποιείτε ασφαλή κρυπτογράφηση SSL ώστε να αγοράζουν π.χ. από το E-Shop σας.

 

Uptime

Ο χρόνος κατά τον οποίο η λειτουργία του Server δεν διακόπτεται και η ιστοσελίδα σας είναι κανονικά στον αέρα. Θέλετε ασφαλώς να έχετε πάντα υψηλό uptime (99%) ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία της ιστοσελίδας σας.

 

SSL

Σημαίνει Secure Socket Layer και πρόκειται για ένα μέσο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον σε websites και ειδικά σε E-Shops. Θα δείτε στην κορυφή της σελίδας το https:// αντί του http:// όταν βρίσκεστε σε ασφαλές κρυπτογραφημένο περιβάλλον.

 

Disk Space

Ο διαθέσιμος χώρος στο server σας ώστε να αποθηκεύετε αρχεία, σελίδες, κλπ.

 

FTP

Σημαίνει File Transfer Protocol και είναι ένα μέσο για να ανεβάζετε και να κατεβάζετε αρχεία.

 

IMAP

Internet Message Access Protocol. Πρόκειται για έναν τρόπο να ανακτάτε τα e-mails σας. Με τη μέθοδο αυτή, λαμβάνετε το e-mail στον client σας, ενώ ταυτόχρονα μένει ένα αντίγραφο στο server. Είναι μία χρήσιμη μέθοδος για ανθρώπους που χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές και θέλουν να βλέπουν τα e-mails τους από παντού.

 

POP 3

Πρωτόκολλο που επιτρέπει να ανακτάτε τα e-mails σας από το Server.

 

Spam

Μαζικά E-mails που στέλνονται με σκοπό να διαφημίσουν προϊόντα και υπηρσείς (συνήθως αμφιβόλου ποιότητας). Πολλοί πάροχοι παρέχουν τρόπους ώστε να απαλλαγείτε από τα spam e-mails. Ρωτήστε μας για το Cloudhaz Antispam!

 

Webmail

Ένας τρόπος να στέλνετε και να λαμβάνετε E-mails χωρίς να χρειάζεστε κάποιον e-mail client (π.χ. Outlook, Thunderbird.).

 

Control Panel

Το βασικό εργαλείο διαχείρισης για ένα web hosting account. Ειναι το περιβάλλον από το οποίο ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται οτιδήποτε αφορά στον web hosting λογαριασμό του, από την προσθήκη ενός νέου domain, το ανέβασμα των αρχείων της ιστοσελίδας του και την εγκατάσταση εφαρμογών.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με το web hosting μέσα από την πλήρη οδηγό επιλογής πακέτου web hosting που έχουμε δημιουργήσει. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα:

web hosting virtual private server