ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΟΥ GOOGLE ADWORDS

Με μια πρώτη ματιά, οι όροι που χρησιμοποιούνται στο Google AdWords ίσως φαντάζουν δυσνόητοι.

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή μια μικρή επιχείρηση, ίσως δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχοληθείτε σε βάθος με το αντικείμενο της online διαφήμισης και όροι όπως PPC, CTR, CPA σας αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερο.

Γνωρίζοντας ωστόσο πως η επιβίωση της επιχείρησής σας στον κόσμο του διαδικτύου εξαρτάται από τη δυναμική σας παρουσία σε αυτόν, οφείλετε άμεσα να αποκρυπτογραφήσετε τους όρους που χρησιμοποιεί η διαφημιστική πλατφόρμα της Google και να κάνετε το πρώτο βασικό βήμα πριν προχωρήσετε στη δημιουργία της διαφημιστικής σας καμπάνιας στο Google AdWords.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν 15 πολύ χρήσιμους όρους που συναντώνται κατά κόρον στο Google AdWords και είναι απαραίτητο να τους γνωρίζετε προκειμένου να προχωρήσετε στην πρώτη σας διαφημιστική εκστρατεία στο διαδίκτυο.

 

Campaign (Καμπάνια)

Πρόκειται για τη διαφημιστική σας καμπάνια, η οποία αποτελείται από διαφημίσεις, λέξεις-κλειδιά, ομάδες διαφημίσεων και όλες τις σχετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την online διαφήμιση της ιστοσελίδας σας. Σε κάθε καμπάνια μπορείτε να ορίσετε ένα συγκεκριμένο budget καθώς και να δημιουργήσετε πολλές διαφορετικές καμπάνιες.

 

Ad groups (Ομάδες διαφημίσεων)

Μια ομάδα διαφημίσεων είναι ένα υποσύνολο της καμπάνιας που περιλαμβάνει τις λέξεις κλειδιά και τις διαφημίσεις. Για παράδειγμα, εάν η καμπάνια σας αφορά στην πώληση παπουτσιών, μπορείτε να ενσωματώσετε τρεις διαφορετικές ομάδες διαφημίσεων (ad groups): Ανδρικά παπούτσια, Γυναικεία παπούτσια και Παιδικά παπούτσια και η κάθε ομάδα διαφημίσεων να περιλαμβάνει και ξεχωριστές διαφημίσεις και λέξεις κλειδιά ανάλογα με την αγορά – στόχο.

 

Keywords (Λέξεις – Κλειδιά)

Οι λέξεις κλειδιά είναι ουσιαστικά οι όροι με τους οποίους οι χρήστες αναζητούν τα προϊόντα / υπηρεσίες της επιχείρησής σας. Όταν επιλέγουμε λέξεις – κλειδιά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τι ακριβώς μπορεί να σκέφτονται οι χρήστες και με ποιον τρόπο και λέξεις αναζητούν τα προϊόντα μας.

 

Quality Score (Δείκτης Ποιότητας)

Ο δείκτης ποιότητας των διαφημίσεων μετριέται από τη Google με βάση τη σχετικότητα των διαφημίσεων, τις λέξεις κλειδιά που έχουν επιλεγεί, το landing page στο οποίο στέλνουμε τους χρήστες όταν κάνουν κλικ στη διαφήμισή μας κλπ. Πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Quality Score, διότι υψηλό quality score σημαίνει και υψηλότερες κατατάξεις για τις διαφημίσεις καθώς και χαμηλότερο κόστος.

 

Impressions (Εμφανίσεις)

Με τον όρο impression εννοείται πόσες φορές εμφανίζεται μια διαφήμιση όταν γίνεται αναζήτηση από τους χρήστες. Το impression είναι ανεξάρτητο από τα clicks. Μία διαφήμιση μπορεί να έχει π.χ. 30 impressions και κανένα click.

 

Ad extension (Επέκταση Διαφήμισης)

Οι επεκτάσεις διαφημίσεων δίνουν περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρησή σας, όπως τον τηλεφωνικό αριθμό, τη διεύθυνση, κατηγορίες των προϊόντων σας κλπ. Είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται σε κάθε διαφημιστική καμπάνια.

 

CTR – Click through rate

Ο όρος CTR είναι ένα πολύ σημαντικό στατιστικό που μετρά πόσες φορές έχει γίνει κλικ στη διαφήμιση σε σχέση με τις εμφανίσεις που έχει λάβει. Εάν π.χ. μία διαφήμιση έχει 1000 εμφανίσεις και 50 clicks, τότε έχει CTR = 5%

 

CTA: Call to action

Ο όρος CTA αναφέρεται σε μια ενέργεια που είναι επιθυμητό να κάνει ο χρήστης όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα, π.χ. Εγγραφή σε φόρμα, επικοινωνία, αγορά από το καλάθι κλπ.

 

Split Testing

Με τον όρο Split Testing εννοείται μια μέθοδος για να μετρήσουμε τα αποτελέσματα από δύο ξεχωριστές μεθόδους διαφήμισης. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές διαφημίσεις με σκοπό να δούμε ποια από τις δύο έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και τελικά να καταλήξουμε πως αυτή ανταποκρίνεται με καλύτερο τρόπο στις ανάγκες των χρηστών. Ο όρος Split Testing (και ειδικότερα A/B testing) είναι ευρέως γνωστός και σε άλλους τομείς του Internet Marketing.

 

Bid Strategy (Στρατηγική προσφοράς)

Η στρατηγική προσφοράς αναφέρεται στο πως ακριβώς επιθυμούμε να γίνεται η χρέωση ανάλογα με την ανταπόκριση που έχουν οι διαφημίσεις μας.

 

Daily budget (Ημερήσιο budget)

Είναι το ανώτατο όριο που επιθυμούμε να ξοδέψουμε ημερησίως στην καμπάνια μας.
 

CPC (Cost per click)

Ο πλέον συχνός όρος στο Google AdWords που σημαίνει ότι ουσιαστικά πληρώνουμε ένα ποσό στη Google κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμισή μας. Ορίζουμε το μέγιστο CPC, που σημαίνει πως το κλικ μπορεί να στοιχίσει ακριβώς όσο το μέγιστο που έχουμε ορίσει αλλά και πολύ χαμηλότερο, ανάλογα με τον ανταγωνισμό, την ποιότητα των διαφημίσεων κλπ.

 

PPC

Είναι ουσιαστικά το ίδιο με το CPC (Pay per click = Cost per click)

 

CPM (Cost Per Thousand Impressions)

Είναι μια μέθοδος κατάρτισης της προσφοράς που δεν βασίζεται στα clicks αλλά στις εμφανίσεις (impressions) και χρεώνει ανάλογα με το πόσες φορές εμφανίζονται οι διαφημίσεις.

 

Destination URL (Σελίδα προορισμού)

Είναι η σελίδα στην οποία η διαφήμιση οδηγεί τον χρήστη μόλις αυτός κάνει κλικ. Μπορεί να είναι μια πολύ συγκεκριμένη σελίδα που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το σκοπό της διαφήμισης αλλά και η ίδια η υπάρχουσα ιστοσελίδα. Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές για να βελτιστοποιήσετε τη συγκεκριμένη σελίδα ώστε να προσελκύσετε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες να προβούν σε μια ενέργεια (αγορά, εγγραφή σε φόρμα).

 

Display URL

To display URL είναι το URL που εμφανίζεται στη διαφήμισή και μπορεί να μην είναι το ίδιο με το Destination URL. Το σύνηθες είναι να δείχνει σε κάποια εσωτερική σελίδα, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο το θέμα της διαφήμισης. Π.χ. μια διαφήμιση που αναφέρεται σε παπούτσια μπορεί να έχει display url της μορφής: www.mycompany.gr/shoes

 

Πλέον γνωρίζετε τους βασικούς όρους που θα συναντήσετε και είναι απαραίτητοι για να ξεκινήσετε τη διαφήμιση σας στο διαδίκτυο μέσα από το Google AdWords.

Εάν επιθυμείτε να δείτε και περισσότερους και πιο σύνθετους όρους, μπορείτε ασφαλώς να συμβουλευτείτε το γλωσσάρι της Google.

Τέλος, συμβουλευτείτε το προηγούμενο άρθρο μας για να μάθετε τα 5 βασικά λάθη που σχεδόν κάθε νέος διαφημιζόμενος κάνει στο Google AdWords  και να τα αποφύγετε ώστε να δημιουργήστε το κατάλληλο υπόβαθρο για τη διαφήμιση της ιστοσελίδας σας στο Internet.