Εάν έχετε ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με τον μαγικό κόσμο του WordPress, θα έχετε ίσως ακούσει τον όρο WordPress plugin.

Τι είναι λοιπόν ένα WordPress plugin;

Ένα WordPress plugin είναι απλά ένα «πρόγραμμα» που χρησιμοποιείται βοηθητικά με την κύρια εγκατάσταση του WordPress, προκειμένου να παρέχει συγκεκριμένες πρόσθετες λειτουργίες ή χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα σας. Αυτά π.χ. μπορεί να είναι:

  • Καλύτερο SEO
  • Δυνατότητα αποστολής Newsletters
  • Δημιουργία Popups
  • Φόρμες εγγραφής
  • Αύξηση ταχύτητας ιστοσελίδας
  • Δυνατότητα τήρησης backup
  • Social Media Buttons

Τα plugins έχουν δημιουργηθεί για να παρέχoυν πολύ απλές, γρήγορες και εύκολες λύσεις στους χρήστες που επιθυμούν να προσθέσουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα στην ιστοσελίδα τους.

Η κοινότητα του WordPress απαριθμεί σήμερα περίπου 30.000 plugins. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, δεν είναι όλα τα plugins ιδανικά για την ιστοσελίδα σας, ενώ παράλληλα δεν είναι φρόνιμο να «φορτώνετε» τον ιστότοπο με πάρα πολλά από αυτά, για λόγους τόσο ταχύτητας όσο και ασφάλειας.

Επιλέξαμε λοιπόν 7 plugins που έχουμε δοκιμάσει και ελέγξει τη λειτουργία τους σε ιστοσελίδες WordPress και είναι παράλληλα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως με βάση τον αριθμό των χρηστών που τα χρησιμοποιούν.

1. Contact Form 7

contact form 7 plugin

Το plugin Contact Form 7 έχει περισσότερα από 17 εκαττομμύρια downloads. Ίσως είναι τόσο διάσημο καθώς προσφέρει πολύ μεγάλη ευελιξία και μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέας φόρμας εγγραφής / επικοινωνίας για οποιαδήποτε ιστοσελίδα στηρίζεται σε CMS WordPress.

Έχει παράλληλα πολύ απλό σχεδιασμό και δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε χρήστες που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι να δημιουργήσουν εύκολα νέες φόρμες για οποιοδήποτε σκοπό.

Κατεβάστε το plugin

2. SEO by Yoast

seo yoast plugin

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα plugins – αν όχι το καλύτερο – για τον έλεγχο του SEO της ιστοσελίδας σας.

Δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε κάθε ξεχωριστή υποσελίδα για συγκεκριμένα on-page SEO χαρακτηριστικά και να διορθώσετε με απλό και γρήγορο τρόπο λάθη και παραλείψεις. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • Οn page ανάλυση
  • Δημιουργία Title και Meta description
  • SEO optimized Url’s
  • XML sitemap
  • Rss optimization
  • Social media integration

Κατεβάστε το plugin

3. Akismet

akismet plugin

Εάν στην ιστοσελίδα ή στο E-shop έχετε αφήσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν σχόλια, τότε θα έχετε σίγουρα δει πως δέχεστε αρκετά σχόλια spam. Τo Akismet είναι ένα plugin που πρέπει σε αυτή την περίπτωση οπωσδήποτε να κατεβάσετε και χρησιμοποιήσετε.

Το plugin ελέγχει όλα τα σχόλια που έχουν αφήσει οι χρήστες στο blog ή την ιστοσελίδα σας και αποφασίζει εάν είναι spam ή όχι. Εάν είναι spam, τότε λαμβάνετε μια σχετική ειδοποίηση.

Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο plugin έχει περισσότερους από 21 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο!

Κατεβάστε το plugin

4. WordFence Security

wordfence security plugin

Σίγουρα μια μεγάλη ανησυχία για όποιον έχει μια ιστοσελίδα είναι η ασφάλειά της και η προστασία της απέναντι σε hackers και spam επιθέσεις. Με το συγκεκριμένο plugin, μπορείτε να έχετε μια πρόσθετη προστασία στην ιστοσελίδα σας. Το WordFence security παρέχει ένα πλήθος από χαρακτηριστικά που θα κρατήσουν τον ιστότοπό σας σε ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας, όπως:

  • Falcon Engine, για μνήμη cache
  • Block σε άγνωστες επθέσεις σε πραγματικό χρόνο
  • Δυνατότητα multisite
  • Scan σε core αρχεία
  • Block σε κακόβουλα δίκτυα
  • Ενσωματωμένο Firewall
  • Παρακολούθηση real-time traffic
  • Παρκολούθηση DNS security

Κατεβάστε το plugin

5. W3 Total Cache

w3 total cache plugin

Η ταχύτητα είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην άνετη πλοήγηση των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας και την αποφυγή προβλημάτων. Παράλληλα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, επηρεάζει ουσιαστικά και την προώθηση της ιστοσελίδας καθώς αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κριτήριο για το SEO. (Δείτε το σχετικό άρθρο για τα 35 κριτήρια κατάταξης ιστοσελίδων στη Google).

To συγκεκριμένο plugin σας επιτρέπει να διαμοιράσετε περιεχόμενο (εικόνες και αρχεία) τα οποία είναι ήδη συμπιεσμένα στον server. Αυτό μειώνει το φορτίο στον server και η ιστοσελίδα σας γίνεται αρκετά πιο γρήγορη.

Κατεβάστε το plugin

6. JetPack

jetpack plugin

Το JetPack είναι ίσως το καλύτερο social sharing plugin. Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του είναι αναγκαία στο μέσο χρήστη σχεδόν κάθε ημέρα.

To συγκεκριμένο plugin, σε αντίθεση με πολλά παρόμοια social plugins, δεν φορτώνει την ιστοσελίδα με πρόσθετη καθυστέρηση και παρέχει στατιστικά διαμοιρασμού περιεχομένου για όλα τα διάσημα social media (facebook, twitter, pinterest, linkedin, google+, κλπ.).

Κατεβάστε το plugin

7. Easy Updates Manager

easy update plugin

Το συγκεκριμένο plugin σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε όλα τα updates του WordPress από ένα μοναδικό σημείο. Υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται και το καθιστούν ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμο.

Παράλληλα, έχει λειτουργίες για αυτόματη ενημέρωση τόσο σε major όσο και minor updates του WordPress καθώς και δυνατότητα χειροκίνητων updates σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποφύγετε την αυτοματοποίηση.

Κατεβάστε το plugin

Έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα κάποιο από τα παραπάνω plugins;

Μείνετε συντονισμένοι για επόμενα χρήσιμα άρθρα γύρω από τον τεράστιο κόσμο του WordPress ώστε να προσθέσετε μοναδικές νέες λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας και να τη θωρακίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!