1η σελίδα Google: 6 απλές και αποτελεσματικές SEO τεχνικές για να εκτοξεύσετε το SEO της ιστοσελίδας σας το 2023
Είναι αλήθεια ότι το SEO για 1η σελίδα Google είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.
Με ένα πλήθος ιστοσελίδων και έναν τεράστιο ανταγωνισμό, πώς θα καταφέρετε να ξεχωρίσετε και να κατακτήσετε την κορυφή;
Γι’ αυτό ακριβώς ετοιμάσαμε μια λίστα με 6 απλές και πλήρως αποτελεσματικές τεχνικές που έχουμε εφαρμόσει σε ιστοσελίδες και έχουν πραγματικά αποτελέσματα.
Ας ξεκινήσουμε.
1. Ανεβείτε στην 1η σελίδα Google: Χρησιμοποιήστε έξυπνα το Goolge Search Console
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα keywords είναι ο βασικός πυλώνας κάθε SEO καμπάνιας. Εάν δεν επιλέξετε σωστά keywords, μην περιμένετε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Δεν αρκεί όμως να επιλέξετε τα keywords που επιλέγουν όλοι. Ήρθε η ώρα να “σκάψετε” λίγο βαθύτερα στο υπέδαφος.
Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να βρείτε κρυμμένες ευκαιρίες σε λέξεις κλειδιά είναι να χρησιμοποιήσετε το Google Search Console.
Το Google Search Console είναι ένα εργαλείο που οφείλετε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να εκμεταλλευτείτε πλήρως κάποια χαρακτηριστικά που θα σας φέρουν σε πλεονεκτική θέση.
Ένας εύκολος τρόπος είναι να ελέγξετε τις λέξεις κλειδιά που βρίσκονται στην 2η ή την 3η θέση στις κατατάξεις της Google.
Η λογική πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι πως είναι πιο εύκολο να φέρετε στην 1η σελίδα της Google keywords που βρίσκονται στη 2η ή στην 3η παρά στην 9η ή στη 10η.
Αυτό λοιπό που πρέπει να κάνετε είναι να συνδεθείτε στο Google Search Console και να βρείτε λέξεις – κλειδιά με βάση την κατάταξή τους.
Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα. Παρατηρούμε τα αποτελέσματα μέσα από το Google Search Console για την ιστοσελίδα https://santorinimotorclub.gr και συγκεκριμένα βρίσκουμε τα keywords που κατατάσσονται στη 2η σελίδα της Google.
Αυτό είναι εμφανές από την τέρμα δεξιά στήλη, όπου η ένδειξη 11 σημαίνει 11ο αποτέλεσμα στη μηχανή αναζήτησης. Εφόσον η 1η σελίδα περιλαμβάνει 10 αποτελέσματα, διαπιστώνουμε πως για τις συγκεκριμένες λέξεις η ιστοσελίδα εμφανίζεται στην κορυφή της 2ης σελίδας Google.
Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα:
Υπάρχουν keywords (σημειωμένα με κόκκινο) που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό εμφανίσεων (impressions – προτελευταία στήλη) και έναν ικανοποιητικό αριθμό από clicks.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν τα συγκεκριμένα keywords εμφανιστούν στην 1η σελίδα, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να φέρουν πολύ μεγαλύτερο traffic στην ιστοσελίδα.
Παρατηρούμε λοιπόν πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η εύρεση των keywords που κατατάσσονται ήδη στη δεύτερη σελίδα της Google (ή και στην 3η) ώστε με τη γρήγορη αναρρίχηση τους στην 1η σελίδα Google να φέρουν άμεση αύξηση της επισκεψιμότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επενδύστε σε αυτά τα keywords ώστε να ανεβάσετε τις κατατάξεις τους και να βρεθούν στην 1η σελίδα της Google.
Πώς όμως θα γίνει αυτό;
Μην επιχειρήσετε να “φορτώσετε” το περιεχόμενό σας με αυτά τα keywords. Η τεχνική αυτή πλέον θεωρείτε spam από τη Google και οφείλετε να την αποφύγετε ώστε να μη βρεθείτε προ της εκπλήξεως ενός Google Penalty.
Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε στα κείμενά σας παρεμφερή keywords ώστε να διατηρήσετε το ίδιο νοηματικό περιεχόμενο ή ακόμη καλύτερα:
Να δημιουργήσετε ένα νέο post που να στοχεύει στο συγκεκριμένο keyword και να καλύπτει εις βάθος ένα θέμα γύρω από αυτό.
Προκειμένου να έχετε έλεγχο των θέσεων των keywords, προτείνεται να γίνεται η χρήση ενός rank tracker λογισμικού. Το συγκεκριμένο λογισμικό καταγράφει τις θέσεις των λέξεων κλειδιών στη Google (και σε άλλες μηχανές αναζήτησης π.χ. Bing, Yahoo), και μπορεί να σας δώσει αναλυτική εικόνα για την πορεία των θέσεων που καταγράφει κάθε keyword στο πέρασμα του χρόνου. Θα υποδείξουμε στη συνέχεια του άρθρου κάποια από τα λογισμικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
2. Βρείτε ιδέες keywords μελετώντας τον ανταγωνισμό
Η ανάλυση του ανταγωνισμού είναι από τα βασικά στοιχεία μιας στρατηγικής SEO.
Γιατί να δαπανάτε χρόνο προκειμένου να βρείτε νέα keywords όταν οι ανταγωνιστές σας έχουν ήδη κάνει αυτό για εσάς; Βρείτε απλά τις λέξεις για τις οποίες ο ανταγωνισμός κερδίζει ήδη κατατάξεις .
Εδώ λοιπόν θα χρειαστείτε κάποιο εργαλείο εύρεσης keywords όπως ήδη αναφέραμε.
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά εργαλεία όπως το SEMRush ή το Ahrefs καθώς και η πλατφόρμα της Moz. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε ένα επίσης εξαιρετικό εργαλείο εύρεσης keywords, το KWFinder:
Μπορούμε λοιπόν να αναλύσουμε πλήρως ένα domain name ώστε να βρούμε ιδέες για keywords.
Ακόμη και να αναλύσουμε μια συγκεκριμένη εσωτερική σελίδα ή post ώστε να βρούμε ιδέες για keywords σε αυτό.
Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να βρούμε τα keywords για τα οποία κερδίζει υψηλές κατατάξεις μια διάσημη ιστοσελίδα σε θέματα ιατρικής, διατροφής και υγείας. Μπορούμε να πληκτρολογήσουμε το συγκεκριμένο domain name και μέσω του KWFinder να αντλήσουμε αμέσως ένα πλήθος λέξεων κλειδιών καθώς και πολλά άλλα χαρακτηριστικά κάθε keyword που θα μας φανούν χρήσιμα για την επίτευξη της 1ης σελίδας Google.
Αυτό λοιπόν που χρειάζεται τώρα είναι να βρεθεί η καλύτερη αναλογία μεταξύ του search volume και της δυσκολίας που παρουσιάζει κάθε keyword.
Είναι ιδανικό να επιλέξετε keywords με υψηλό search traffic (καθώς είναι και πιο πιθανό να φέρουν πολλές αναζητήσεις – άρα και πωλήσεις) καθώς και χαμηλό ανταγωνισμό, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αναρρίχησης στην 1η σελίδα.
Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο, επιχειρούμε πάντα να βρούμε μια χρυσή ισορροπία.
Expert Insight
Αλέξανδρος Τάγκας, Chief Marketing Officer at Cloudhaz
“Η ανάλυση ανταγωνισμού είναι ένα από τα πρώτα στάδια μιας επιτυχημένης SEO στρατηγικής.
Ερευνώντας τον ανταγωνισμό μπορούμε άμεσα να βρούμε keywords που έχουν υψηλό potential για πολύ καλύτερες κατατάξεις αλλά και keywords που είναι απαγορευτικά καθώς δεν υπάρχει περιθώριο κατάταξης σε υψηλές θέσεις της 1ης σελίδας Google.
Με βάση την ανάλυση του ανταγωνισμού αλλά και τα “διαθέσιμα” keyword gems, μπορούμε κατόπιν να καταρτίσουμε μια high-end SEO στρατηγική.
Εάν όμως η συγκεκριμένη στρατηγική δε στηρίζεται σε στέρεα θεμέλια, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει.
Και όταν αναφερόμαστε σε στέρεα θεμέλια, εννοούμε πάντα το εξής απλό: Keywords με μεγάλα περιθώρια αναρρίχησης στην κορυφή των κατατάξεων.”
3. Χρησιμοποιήστε Internal Links
Όταν αναφερόμαστε σε Links στο κομμάτι του SEO, το πιο συχνό είναι να εννοούμε Backlinks και να δίνουμε ελάχιστη βάση στα Internal Links.
Όσο σημαντικά και εάν είναι τα backlinks όμως, πάρα πολλές ιστοσελίδες έχουν καταφέρει να διπλασιάσουν το traffic τους κάνοντας σωστή χρήση του Internal Linking.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Χρησιμοποιούμε στις σελίδες μας links σε άλλες εσωτερικές σελίδες του website, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τα internal links βοηθούν τη Google να σκανάρει και να κατηγοριοποιήσει και αυτές τις σελίδες.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα internal links είναι ένας τρόπος για την Google να “εξερευνά” την ιστοσελίδα. Επίσης, πρόκειται για σημάδια πως η σελίδα αυτή (η σελίδα δηλαδή στην οποία δείχνει το internal link) είναι σημαντική.
Η Google άλλωστε το αναφέρει ξεκάθαρα:
Σε γενικές γραμμές και σαν πρακτικό κανόνα, θα ήταν ιδανικό κάθε εσωτερική σελίδα να περιλαμβάνει 2-3 internal links.
Επίσης σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μη χρησιμοποιείται το ίδιο anchor text.
Το anchor text είναι το κείμενο που οδηγεί στο σύνδεσμο στη νέα σελίδα.
Μη χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο anchor text. Είναι προτιμότερο το anchor text να περιλαμβάνει κάποιο keyword αλλά όχι με υπερβολική χρήση του ίδιου keyword.
Επίσης, ένας δεύτερος λόγος που πρέπει να χρησιμοποιούνται anchor texts είναι για να βοηθήσετε τους επισκέπτες να πλοηγηθούν μέσα στην ιστοσελίδα σας.
Όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα, είναι πολύ σημαντικό η ιστοσελίδα να έχει μια εξαιρετική δομή.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι πως τα internal links κρατούν τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας ενώ επεξηγούν ταυτόχρονα και όρους που ίσως είναι δυσνόητοι ή χρειάζονται περαιτέρω επεξήγησης.
Ένα παράδειγμα internal link είναι ο οδηγός προώθησης ιστοσελίδων που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο.
Στην παραπάνω παράγραφο λοιπόν έχουμε 2 internal links ( που και τα δύο οδηγούν στον ίδιο σύνδεσμο) χρησιμοποιώντας διαφορετικό anchor text (“οδηγός προώθησης ιστοσελίδων” και “προηγούμενο άρθρο”).
Μπορείτε εύκολα να βρείτε τις σελίδες που έχουν περισσότερα internal links και ανάλογα να αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική σας.
Ανοίξτε το Google Search Console και πηγαίνετε στο Internal Links report.
Οι σελίδες που έχουν τα περισσότερα internal links θα πρέπει να είναι και πιο σημαντικές για εσάς και την επιχειρησή σας.
Η χρήση Internal Linking είναι σημαντική αλλά πολλοί άνθρωποι την παραβλέπουν για τις ιστοσελίδες τους. Ελπίζουμε ότι μετά από το συγκεκριμένο άρθρο δε θα κάνετε το ίδιο!
4. Δημιουργήστε ελκυστικούς SEO optimized τίτλους
Ο τίτλος που θα επιλέξετε για το post που δημιουργείτε αποτελεί το 50% της επιτυχίας του.
Πρέπει συνεπώς να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες για 3 λόγους:
Είναι η νο1 θέση που πρέπει να υπάρχει το βασικό keyword για το οποίο επιθυμούμε καλύτερη SEO κατάταξη
Ένας ελκυστικός τίτλος θα αυξήσει το Click Through Rate του άρθρου (δηλαδή οι άνθρωποι θα κλικάρουν πιο εύκολα. Καλύτερο CTR σημαίνει και πολύ καλύτερο SEO)
Ο τίτλος δίνει τη βασική ιδέα γύρω από το θέμα σας και παρακινεί την περιέργεια του κοινού.
Άρα, πώς θα δημιουργήσετε τον τέλειο τίτλο;
Συμπεριλάβετε οπωσδήποτε το βασικό keyword του άρθρου μέσα στον τίτλο.
Είναι προφανές.
Εάν θέλετε να αποκτήσετε υψηλές κατατάξεις για αυτό το keyword, είναι απαραίτητο να βρίσκεται στον βασικό τίτλο του άρθρου.
Η Google ως γνωστό δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τίτλο και στο URL σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ώστε να κατηγοριοποιήσει το άρθρο σας σε μια συγκεκριμένη θεματική κατηγορία.
Ιδανικά, το keyword θα πρέπει να τοποθετείται στην αρχή του τίτλου.
Ταυτόχρονα, ο τίτλος σας δεν πρέπει να ξεφεύγει σε μέγεθος. Μείνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και περιεκτικοί.
Μπορείτε να ελέγξετε τους τίτλους σας χρησιμοποιώντας το ακόλουθο εξαιρετικό εργαλείο:
Μέσα από το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείτε να ελέγξετε άμεσα όλους τους τίτλους των σελίδων σας καθώς και τα meta descriptions και να διορθώσετε λάθη που τυχόν έχουν γίνει. Παράλληλα βλέπετε σε live χρόνο τους τίτλους και τα snippets που χρησιμοποιούν ανταγωνιστές σας.
Πρέπει να τονιστεί πως σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε τη χρήση click bait τίτλων. Είναι διαφορετική η δημιουργία click bait τίτλου που σκοπό έχει την παραπλάνηση του κοινού και διαφορετική η δημιουργία ενός ελκυστικού τίτλου που θα οδηγεί σε ένα όντως χρήσιμο και ποιοτικό για τον αναγνώστη περιεχόμενο. Οι Click Bait τίτλοι χρησιμοποιούν υπερβολικές λέξεις και φράσεις και χαρακτηρισμούς που συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. π.χ. ΣΟΚ! Δείτε τι απίθανο έγινε….”
Σας συστήνουμε να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε click bait τίτλους γιατί καταστρέφουν μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία και την εικόνα της επιχείρησής σας.
5. Ανανεώστε και αναδημοσιεύστε παλιά posts
Όλοι το γνωρίζουν.
Το traffic ενός post ή μιας σελίδας περνάει από διάφορες φάσεις και δυστυχώς κάποια στιγμή to traffic που αποκτάει σταθεροποιείται και φθίνει.
Μπορούμε όμως να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση και να κερδίσετε μεγαλύτερο traffic σε αυτά τα posts.
Τι σημαίνει αυτό;
Μπορείτε καταρχήν να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο στο περιεχόμενό σας και να βρείτε κάποια παλιά posts που χρειάζονται updates.
Εφόσον ανακαλύψετε κάποια τέτοια posts, τότε ήρθε η ώρα να τα βελτιώσετε. Κάποια συνηθισμένα θέματα γύρω από αυτά μπορεί να είναι τα εξής:
Ανανέωση πληροφοριών που πλέον δεν ισχύουν
Επέκταση περιεχομένου
Ανάλυση του περιεχομένου και διόρθωσή του
Προσθήκη στατιστικών στοιχείων
Βελτίωση των γραφιστικών και του UI design
Συγχώνευση δύο posts σε ένα εφόσον παρουσιάζουν παρεμφερείς πληροφορίες
Δημιουργία περισσότερων links
5. Βελτιώστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας
Μπορείτε επίσης να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο ώστε να δείτε την απόδοση της ιστοσελίδας σας όσον αφορά στην ταχύτητά της.
Χρησιμοποιήστε την παρακάτω υπηρεσία:
Εισάγοντας το URL της ιστοσελίδας σας και περιμένοντας μερικά δευτερόλεπτα θα βρείτε το PageSpeed Score της ιστοσελίδας σας και το βαθμό που κερδίζει.
Μερικά από τα πιο συνήθισμένα προβλήματα που ρίχνουν τον βαθμό απόδοσης είναι τα εξής:
Βελτιστοποίηση Εικόνων
Οι εικόνες συνήθως καταλαμβάνουν το 20-25% του μεγέθους του website σας. Αυτό σημαίνει πως έχετε σημαντικά περιθώρια να μειώσετε το μέγεθος της ιστοσελίδας και συνεπώς να την κάνετε να φορτώνει πιο γρήγορα.
Μην ξεχνάτε πως η Google έχει ορίσει ως ένα από τα βασικά κριτήρια κατάταξης των ιστοσελίδων την ταχύτητά τους.
Ιστοσελίδες με χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης χάνουν έδαφος και στο κομμάτι του SEO καθώς η Google τις υποβαθμίζει.
Επομένως, είναι αναγκαίο να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες προκειμένου να μειώσετε το μέγεθος του website.
Ελαχιστοποίηση CSS και JavaScript αρχείων
Όταν έχετε πλήθος διαφορετικών αρχείων, υπάρχει ανάγκη ελαχιστοποίησής τους ώστε να μην αυξάνεται ο χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας
Web Hosting Φιλοξενία Ιστοσελίδας
Το πιο σημαντικό ίσως κριτήριο για την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας είναι η επιλογή του παρόχου web hosting.
Υπάρχουν φθηνά shared hosting πακέτα που όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ταχύτητας καθώς η ιστοσελίδα σας βρίσκεται σε ένα server που δεν είστε ο μοναδικός ένοικος και συνεπώς μοιράζεστε πόρους με άλλους χρήστες.
Αντίθετα, εάν έχετε επιλέξει ένα VPS πακέτο φιλοξενίας, τότε έχετε συγκεκριμένους πόρους και προδιαγραφές, κάτι που σημαίνει πως απολαμβάνετε και υψηλότερες ταχύτητες.
Μπορείτε να δείτε πλήρως τις διαφορές στον ακόλουθο οδηγό όπου αναλύονται όλες οι επιλογές web hosting και γίνεται μια ενδελεχής παρουσίαση των πλεονεκτημάτων κάθε λύσης.
Αυτό είναι.
Παρουσιάσαμε 6 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε περισσότερο traffic μέσω SEO για την ιστοσελίδα σας το 2023.
Πρέπει να τονίσουμε πως έχουμε ελέγξει τις παραπάνω τεχνικές σε αρκετές ιστοσελίδες και είμαστε πεπεισμένοι για την επίδραση που έχουν στις κατατάξεις σας στη Google.
Αυτό σημαίνει πως δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε την προσπάθεια και να μας ενημερώσετε για τα δικά σας αποτελέσματα!