Ας υποθέσουμε ότι συμβαίνουν τα παρακάτω:

Έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (E-Shop) με συγκεκριμένα προϊόντα

Γνωρίζετε πως τα προϊόντα σας ενδιαφέρουν ένα μεγάλο εύρος του κοινού
Παρουσιάζετα τα προϊόντα σας με ωραίο τρόπο μέσω εικόνας, κειμένων ή και video

Χαρη σε μεθόδους marketing (π.χ. Facebook, Google Ads, SEO), υπάρχουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται το E-Shop σας.

Αντιμετωπίζετε όμως ένα βασικό πρόβλημα:

“Παρόλο που το E-Shop μου έχει αρκετό traffic, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που τελικά αγοράζουν και οι πωλήσεις είναι χαμηλές.”

Πριν απογοητευτείτε, πρέπει να σας ενημερώσουμε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ίσως ένα από τα συχνότερα που αντιμετωπίζουν πολλοί σαν εσάς εκεί έξω.

Δυστυχώς, το να μετατρέψετε τους επισκέπτες του E-Shop σας σε πελάτες δεν είναι τόσο απλό. Ιδιαίτερα δε, εάν πιστεύετε πως «Αν φτιάξεις κάτι πολύ ωραίο, οι πελάτες θα έρθουν μόνοι τους», τότε πρέπει αμέσως να αλλάξετε λογική.

cart abandonment

Το να κερδίσετε λοιπόν όσο το δυνατόν περισσότερα conversions στο E-Shop σας, είναι συνδυασμός αρκετών παραγόντων.

Και είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλές «ευκαιρίες» να κάνετε σημαντικά λάθη που θα σας κοστίσουν πωλήσεις.

Εάν λοιπόν αναγνωρίζετε στις παραπάνω γραμμές κάτι από τη δική σας επιχείρησή και την προσπάθειά σας να φέρετε πωλήσεις σε αυτή, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Έχουμε φτιάξει για εσάς έναν πλήρη οδηγό με άμεσες λύσεις σε 15 συχνά προβλήματα που κρατούν τους επισκέπτες σας μακριά από το να πατήσουν το κουμπί της Αγοράς και να προχωρήσουν στο Checkout μέχρι το τελικό στάδιο!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1. To design του E-Shop είναι παλιομοδίτικο

Είναι μια πικρή αλήθεια, αλλά σχεδόν όλοι κρίνουμε τα βιβλία από το εξώφυλλο. Υπάρχει αναμφίβολα μια συναρπαστική σχέση μεταξύ του design του E-Shop σας και της αξιοπιστίας που εκπέμπει χάρη σε αυτό.

Έρευνες δείχνουν ότι το 94% των ανθρώπων αποκτούν κακή εντύπωση για ένα προϊόν εάν το design της ιστοσελίδας που το παρουσιάζει δεν ανταποκρίνεται σε βασικά κριτήρια ποιότητας και αισθητικής.

Αρκεί να αναλογιστείτε σίγουρα και το παρακάτω ρητό:

website design steve jobs

Με βάση λοιπόν τον Steve Jobs, “η εμφάνιση δεν είναι πώς φαίνεται κάτι ή τι αίσθηση δημιουργεί, αλλά δείχνει πώς αυτό δουλεύει”.

Θα ήταν σίγουρα φρόνιμο να το λάβετε υπόψη σας πριν προχωρήσετε σε επόμενα θέματα που θα σας απασχολήσουν σχετικά με το E-Shop σας.

Το design του E-Shop σας είναι η πρώτη εικόνα, άρα και η πρώτη εντύπωση στον καταναλωτή. Εάν βλέπετε πως υστερείτε σε αυτόν τον τομέα, η έννοια «επανασχεδιασμός ιστοσελίδας / E-Shop» πρέπει να σας απασχολήσει πολύ σοβαρά και άμεσα.

2. Δεν υπάρχει One-Page Checkout

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ένα E-Shop είναι πως δεν μπορούν να αγοράσουν αμέσως το προϊόν που επιθυμούν.

Αυτό συμβαίνει διότι πολλές φορές η διαδικασία αγοράς είναι πολύπλοκη και δημιουργεί σύγχυση και δυσφορία.

Ο πιο απλός τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα είναι να δημιουργήστε στο E-Shop σας τη δυνατότητα One-Page Checkout, όπου στην ίδια σελίδα, ο χρήστης θα μπορεί να συμπληρώνει άμεσα όλα τα σχετικά στοιχεία και να ολοκληρώνει την παραγγελία του.

3. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα φίλτρα αναζήτησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στο E-Shop για να αγοράσουν έχουν ήδη κατά νου κάποια συγκεκριμένα προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως θα αναζητήσουν ενδεχομένως μόνο τα προϊόντα μιας συγκεκριμένης μάρκας ή εταιρείας παραγωγής.

Εάν πάλι δεν έχουν συγκεκριμένη μάρκα υπόψη, είναι πολύ πιθανό να έχουν υπόψη συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αν θεωρήσουμε το παράδειγμα π.χ. της αγοράς κινητών τηλεφώνων ή Laptops, σίγουρα οι περισσότεροι γνωρίζουν κάποια χαρακτηριστικά εκ των προτέρων: το μέγεθος της οθόνης, το ελάχιστο της μνήμης RAM, το μέγεθος του σκληρού δίσκου κλπ.

Εάν παρέχετε εξελιγμένα φίλτρα αναζήτησης, είναι πολύ εύκολο για τον τελικό καταναλωτή να εντοπίσει άμεσα τα προϊόντα που αναζητά και να προχωρήσει στην αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η περιήγησή του στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα μπορεί να μην είναι η πλέον ευχάριστη.

4. Το περιεχόμενό του E-Shop σας είναι δυσανάγνωστο

Πρέπει να έχετε υπόψη ότι το design δεν είναι μόνο εικόνες και γραφικά. Οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιείτε, καθώς και τα χρώματα του κειμένου, το μέγεθος και το background, μπορεί να καθορίσουν πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν και να αφομοιώσουν το περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας. Εάν επίσης δεν μπορούν να το διαβάσουν με ευχαρίστηση, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αφήσει καλή εντύπωση και να φέρει τα επιθυμητά conversions.

Δείτε για παράδειγμα τις δύο εικόνες:

content optimization

Ποια είναι αυτή που σας επιτρέπει να διαβάσετε με άνεση, και ποια αυτή που σας δημιουργεί μια σχετική δυσφορία;

Η απάντηση είναι απλή.

Επίσης, σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο E-Shop ή επιθυμείτε να τονίσετε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως π.χ. την εγγραφή σε μια φόρμα, μην το κάνετε με απλή αναφορά κειμένου.

Χρησιμοποιήστε ένα όμορφο banner, που τραβά το βλέμμα των επισκεπτών και είναι δελεαστικό για να προχωρήσουν στην εγγραφή ή την αγορά:

nice web banner

Υπάρχουν σίγουρα κανόνες που ένας γραφίστας γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να εφαρμόσει ώστε να δώσει ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα στο E-Shop σας. Λάβετε υπόψη πως η εμφάνιση είναι η 1η αίσθηση που δημιουργείτε στον υποψήφιο αγοραστή. Επενδύστε σε αυτή και απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για όσο το δυνατόν καλύτερο αισθητικά αποτελέσματα.

5. To E-Shop βασίζεται σε ξεπερασμένο (outdated) περιεχόμενο

Εάν έχετε γεμίσει το E-Shop σας με αρχεία flash, τότε θα χάνετε πάρα πολλούς πελάτες, καθώς η τεχνολογία flash πλέον έχει καταργηθεί από την πλειοψηφία των συσκευών.

Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε την τεχνολογία HTML5 για τα video και τα animations. Για να δώσετε μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης στους χρήστες σας, εάν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δουν ένα βίντεο, περιλάβετε μια σύνοψη του συγκεκριμένου video.

Να έχετε κατά νου ότι ο κόσμος του Internet συνεχώς εξελίσσεται και νέες τάσεις και τεχνικές έχουν μεγαλύτερη αφομοίωση από το κοινό. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα καθαρό (clean) design, που δε θα κουράζει και θα επιτρέπει στο χρήστη να βρει εύκολα και γρήγορα βασικά προϊόντα που τον ενδιαφέρουν.

Επίσης, ακολουθήστε τα trends και ανανεώστε το παλιό περιεχόμενο του E-Shop σας. Εάν π.χ. έχετε ακόμα προϊόν που το χαρακτηρίζετε ως “Η καλύτερη αγορά για το 2017”. μάλλον πρέπει να κάνετε μια σχετική ανανέωση.

Παράλληλα, αναθεωρήστε τα plugins που έχουν εγκατασταθεί και κάνετε όλες τις σχετικές ενημερώσεις. Πρόκειται ασφαλώς για μια εργασία που καλό θα ήταν να αναθέσετε σε ένα developer, ώστε να αποφύγετε κάποια ανεπιθύμητη έκβαση που θα στοιχίσει στην άρτια λειτουργία του E-Shop σας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να βρείτε πατώντας στην εικόνα μια λίστα με 7 plugins που είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την ιστοσελίδα σας (ή το E-Shop σας) και έχουμε παραθέσει σε προηγούμενο άρθρο:

7 εξαιρετικά χρήσιμα plugins για την ιστοσελίδα σας

6. Μην “πυροβολείτε” τους ανθρώπους με διαφημίσεις

Εάν το E-Shop σας βασίζεται κατά κόρον σε διαφημίσεις, τότε η πλήρης απομάκρυνσή τους δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Αλλά ακριβώς επειδή χρειάζεται να έχετε διαφημίσεις, δε σημαίνει ότι πρέπει να τις τοποθετείτε οπουδήποτε.

Εφόσον η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι ένα βασικό σημάδι για να φέρετε conversions στο E-Shop σας, το να περιορίσετε τον αριθμό των διαφημίσεων που χρησιμοποιείτε και τις τοποθεσίες που εμφανίζονται είναι ένα πρώτο βήμα.

Σκεφτείτε πως οι διαφημίσεις αποπροσανατολίζουν το χρήστη από το βασικό σκοπό για τον οποίο έχει έλθει στο E-Shop σας: να αγοράσει το προϊόν που τον ενδιαφέρει.

Οι διαφημίσεις δε θα πρέπει να είναι το πρώτο που βλέπει κάποιος όταν μπαίνει στo E-Shop και σε καμία περίπτωση να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τα βασικά σας κείμενα και προϊόντα.

7. Η δομή του E-Shop δεν είναι σαφής και ξεκάθαρη

Μάλλον σας έχει ήδη συμβεί κάτι τέτοιο: Έχετε μπει σε μια ιστοσελίδα και ψάχνετε για συγκεκριμένες πληροφορίες, μόνο για να δείτε τελικά ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών που δεν έχει καμία δομή και το μόνο που σας «χαρίζει» είναι τεράστια δυσκολία πλοήγησης και σύγχυση.

Οι πιθανότητες λένε πως πολύ σύντομα θα σας κουράσει και θα εγκαταλείψετε το συγκεκριμένο E-Shop, αναζητώντας σε κάποιο ανταγωνιστικό E-Shop το προϊόν που αναζητάτε.

Πρέπει να θυμάστε ότι η κακή δομή, πέρα από το προφανές, κάνει ζημιά και στο SEO της ιστοσελίδας σας και πληγώνει τις κατατάξεις της στη Google!

Ο χρυσός κανόνας είναι ο εξής:

Σκεφτείτε από την αρχή τη δομή της ιστοσελίδας σας. Εάν θέλατε πχ να προβείτε σε μια αγορά, πώς θα περιμένατε να βρείτε τις πληροφορίες οργανωμένες? Τι βήματα θα θέλατε να κάνετε μέχρι να φτάσετε στην πληροφορία ή το προϊόν που αναζητάτε?

Αλλάξτε τη δομή του E-Shop σας ώστε να λάβετε υπόψη τις ανάγκες των χρηστών που το επισκέπτονται και να σταματήσετε να χάνετε ενδεχόμενους πελάτες εξαιτίας της κακής οργάνωσης περιεχομένου. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αναδιατάξετε το περιεχόμενο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κοινού, δείτε παραδείγματα επιτυχημένων E-Shops και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που κάνει εσάς τους ίδιους να τα προτιμάτε και να αγοράζετε από αυτά.

δομή E-Shop

8. Υπερβολική φόρμα εγγραφής

Έστω ότι ένας επισκέπτης βρίσκεται στην ιστοσελίδα σας και ακριβώς πριν αγοράσει επιθυμεί να στείλει ένα αίτημα στη φόρμα εγγραφής για οποιοδήποτε λόγο (να μάθει για ένα προϊόν, να ρωτήσει σχετικά με μεταφορικά και διαδικασίες κλπ.).

Ασφαλώς, οι υπερβολικες απαιτήσεις στη φόρμα εγγραφής θα “σκοτώσουν” τα conversions του E-Shop σας. Οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να συμπληρώνουν πολλά πεδία και ατελείωτες ερωτήσεις.

Επιθυμούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να δώσουν μια λύση στο πρόβλημά τους.

Μη βάζετε λοιπόν υπερβολικές απαιτήσεις στη φόρμα εγγραφής.

Όταν δημιουργείτε ευκαιρίες για εγγραφή στο κοινό σας, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν όλα αυτά τα πεδία είναι απαραίτητα. Εάν το βρίσκετε δύσκολο να αφαιρέσετε κάτι από αυτά, σκεφτείτε πως είστε ο ίδιος πελάτης του E-Shop σας.

Θα μπαίνατε στη διαδικασία να συμπληρώσετε όλες αυτές τις πληροφορίες;

Εν αντιθέσει, η παρακάτω φόρμα είναι πολύ προσιτή και εύκολα μπορεί κανείς να τη συμπληρώσει και να αφήσει τα στοιχεία του.

webform

9. Το E-Shop στερείται προσωπικότητας

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έχουν και οι ιστοσελίδες (όπως και τα E-Shops φυσικά) τη δική τους προσωπικότητα. Μιλώντας για προσωπικότητα, σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο branding. Το branding λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τις ενέργειες marketing της επιχείρησής σας.

Ο όρος Bradning αναφέρεται στη διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μοναδικού ονόματος και εικόνας για μια επιχείρηση στο μυαλό του αγοραστικού κοινού, μέσω της τήρησης ενός συγκεκριμένου μοτίβου διαφήμισης, περιεχομένου, γραφικών, εικόνων και ενεργειών marketing.

Σκοπός του Bradning είναι η εδραίωση της επιχείρησης και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της ώστε να προσελκύσει πελάτες και να δημιουργήσει σταθερό κοινό.

Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον τρόπο που οι επιχειρήσεις εκφράζονται και αναδεικνύουν την ύπαρξή τους και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους πελάτες.

Η δημιουργία ενός στέρεου branding είναι η αρχή της επιτυχίας μιας εταιρείας.

Η έννοια του branding δεν αφορά μόνο στα χρώματα, όπως ίσως μπορεί να σκέφτεστε, αλλά και στο γενικότερο ύφος του E-Shop και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τους πελάτες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικός π.χ. ο τρόπος με τον οποίο έχουν γραφεί τα κείμενα, πώς έχουν σχεδιαστεί τα φυλλάδια και το διαφημιστικό υλικό, πώς γίνεται η προώθηση της επιχείρησης στα social media και κατά πόσο υπάρχει μια κοινή γραμμή σε όλες τις προωθητικές ενέργειες.

10. To E-Shop σας είναι αργό

Μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο για την αξία του web hosting, παραθέτοντας έναν αναλυτικό οδηγό για την επιλογή του κατάλληλου πακέτου web-hosting.

Μπορείτε να δείτε τον οδηγό, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

web hosting guide

Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι ένα αξιόπιστο web hosting:

Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος χρόνος φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχεία που σχετίζεται με την απόδοση της ιστοσελίδας. Αρκεί να σκεφτείτε πως:

47% των καταναλωτών περιμένουν ότι μια ιστοσελίδα θα φορτώνει σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα

40% των επισκεπτών εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα που κάνει περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει.

Ακόμη και μια καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου μειώνει την ικανοποίηση του πελάτη κατά 16%.

Εάν θέλετε λοιπόν να βελτιώσετε την απόδοση της ιστοσελίδας σας και την ταχύτητά της, δεν έχετε παρά να επενδύσετε σε μια αξιόπιστη λύση web hosting.

Στην Cloudhaz, διαθέτοντας servers στα πλέον αξιόπιστα datacenters παγκοσμίως, μπορούμε να παρέχουμε τις πλέον αξιόπιστες και οικονομικές λύσεις, από απλά shared hosting πακέτα έως σύνθετες λύσεις vps και dedicated servers για μέγιστη ταχύτητα, ασφάλεια και κατανομή πόρων.

web hosting - φιλοξενία ιστοσελίδων

11. Τα οφέλη των προϊόντων σας δεν είναι εμφανή

Εάν δεν μοιράζεστε τα χαρακτηριστικά των προϊόντων σας με τους πελάτες σας, τότε δεν θα τους παρακινήσετε να τα αγοράσουν.

Συγκρίνετε τις δύο παρακάτω εικόνες. Από ποια E-Shop είναι πιο πιθανό να αγοράσετε;

σύγκριση δύο E-Shops

Οι άνθρωποι πλέον θέλουν να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν που θα αγοράσουν. Εάν απλά βάζετε μια εικόνα από το προϊόν και ένα κουμπί αγοράς, δε θα καταφέρετε να τους προσελκύσετε.

Επίσης, να θυμάστε πως πρέπει να παρουσιάζετε το όφελος που θα αποκομίσουν από το προϊόν. Σίγουρα, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουν εάν ένα επαγγελματικό σαμπουάν περιλαμβάνει κατά 3% ή 3.75% κάποιο συγκεκριμένο συστατικό, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικό να γνωρίζουν εάν θα χαρίσει υγεία στα μαλλιά τους, εάν είναι φυτικό ή περιέχει χημικά και εάν τελικά η χρήση του θα βελτιώσει ή όχι την υγεία τους.

12. Δε χρησιμοποιείτε call to actions

Καταρχήν, τι είναι ένα call to action;

Ένα call to action είναι συνήθως ένα κουμπί που παρακινεί τους επισκέπτες του E-Shop να προβούν σε μια ενέργεια (Αγορά προϊόντος, εγγραφή σε Newsletter, συμπλήρωση φόρμας κλπ).

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, πάρα πολλές ιστοσελίδες δε δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να βρουν εύκολα τα λεγόμενα call to actions. Αυτό είναι σίγουρα ένας τρόπος να χαθούν πωλήσεις, καθώς οι άνθρωποι επιθυμούν να αγοράζουν εύκολα και άμεσα.

Το χειρότερο είναι πως σε αυτή την περίπτωση δε χάνετε πωλήσεις επειδή δεν έχετε κάτι από τα παραπάνω, αλλά επειδή απλά αποτυγχάνετε να κατευθύνετε εύκολα τον επισκέπτη του E-Shop προς την πώληση.

Οι πελάτες σας δε θα προβούν σε μια αγορά εάν δεν τους παρακινήσετε να το κάνουν. Αυτό σημαίνει πως κάθε επιμέρους σελίδα, blog post ή σελίδα προϊόντος θα πρέπει να έχει και ένα σαφές και ευδιάκριτο call to action που θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να προχωρήσουν σε μια εγγραφή, αγορά κλπ.

13. To E-Shop δεν είναι responsive

Έχουμε ήδη μιλήσει αρκετές φορές για αυτό. Είναι ίσως ανεπίτρεπτο το 2018 να μη θεωρούμε αυτονόητο πως ένα E-Shop θα είναι responsive όταν οι περισσότεροι πλέον άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να κάνουν διαδικτυακές αγορές.

Εδώ δε χρειάζεται καμία περαιτέρω εξήγηση. Η λύση είναι πολύ απλή:

Ιστοσελίδα ή E-Shop που δεν είναι responsive, δεν μπορεί να θεωρηθεί όπλο της επιχείρησης για να κερδίσει online πωλήσεις.

Αλλάξτε άμεσα ιστοσελίδα, επωφεληθείτε από ένα νέο και πλήρως responsive design και επικοινωνήστε με έναν developer για να κάνει τη δουλειά για εσάς.

14. Δε δίνετε σημασία στο Google Analytics

Το Google Analytics είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο μέσα από το οποίο μπορείτε να βγάλετε απίστευτα χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των επισκεπτών στο E-Shop σας. Μέσα από αυτό μπορείτε επιγραμματικά να έχετε έλεγχο στα εξής σημαντικά στοιχεία:

Ποιoς είναι ο μέσος χρόνος παραμονής σε κάθε σελίδα του E-Shop σας;

Ποιo είναι το ποσοστό εγκατάλειψης του E-Shop σας;

Ποιες είναι οι “καλύτερες” σελίδες που έχουν τις περισσότερες επισκέψεις;

Από ποια κανάλια Marketing προέρχονται οι πωλήσεις (SEO, Facebook, κλπ);

Αντιλαμβάνεστε εύκολα πως όλα τα παραπάνω είναι κομβικής σημασίας για να εξάγετε χρήσιμα συμπεράσματα για τη λειτουργία του online καταστήματος και τον τρόπο που οι επισκέπτες συμπεριφέρονται όταν πλοηγούνται σε αυτό.

Επίσης, το Google Analytics αποτελεί μια πυξίδα στο δρόμο προς τις πωλήσεις. Εάν έχετε την ικανότητα να αξιολογήσετε σωστά τα στοιχεία που σας παρέχει, μπορείτε να δώσετε έμφαση σε συγκεκριμένες ενότητες, να διορθώσετε σφάλματα και παραλείψεις και να δημιουργήσετε κίνητρα για τους πελάτες σας για επιπλέον αγορές και συνεπώς μεγαλύτερες πωλήσεις.

Πέρα από το Google Analytics, έχετε υπόψη πως υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να προσομοιώσουν πλήρως τη συμπεριφορά των χρηστών μέσα στο E-Shop σας και να σας δώσουν καταγραφές των κινήσεων και των κλικ σε αυτή. Μια τέτοια γνώση αποτελεί ασφαλώς τεράστια δύναμη για να βελτιστοποιήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και να τους παρέχετε όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία πλοήγησης αυξάνοντας την πιθανότητα αγορών.

15. Δεν κάνετε σωστή προώθηση του E-Shop

Έχουμε πει αρκετές φορές πως έχετε αρκετά κανάλια επικοινωνίας και προώθησης της επιχείρησής σας, όπως:

  Google AdWords

  Social Media Marketing

  SEO (Search Engine Optimization)

  E-Mail Marketing

  Video Marketing

Είναι σίγουρα 5 από τα πιο διαδεδομένα μέσα για να διαφημίσετε το E-Shop σας. Καθένα όμως από αυτά, έχει τους δικούς του κανόνες και τις δικές του τεχνικές προκειμένου να απογειώσετε τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που πρέπει κάποιος να προσέξει, επειδή όμως δεν είναι σκοπός του άρθρου να αναλύσουμε καθένα ξεχωριστά, μπορούμε να αρκεστούμε στο εξής, που βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα παραπάνω:

Κάθε διαφημιστική σας ενέργεια πρέπει να έχει ένα σαφή στόχο και να στηρίζεται σε ενδελεχή μελέτη περιπτώσεων και καλή γνώση της αγοράς. Δεν μπορείτε να τρέξετε ολοκληρωμένη διαφήμιση στο Google AdWords εάν δεν καταγράφετε π.χ. τα conversions που σας φέρνει η διαφήμιση, και δεν μπορείτε να στείλετε μαζικά sms εάν δεν έχετε γνώση του αριθμού των πωλήσεων που έρχονται από αυτά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφήμισης στο Google AdWords

Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση της διαφημιστικής σας καμπάνιας πρέπει να είναι επαγγελματική και να μη γίνει με προχειρότητα, χωρίς καλή γνώση τόσο των προϊόντων σας όσο και όλων των τεχνικών παραμέτρων που σας δίνουν οι επιμέρους πλατφόρμες ή μέθοδοι προώθησης που αναφέρθηκαν.

Περισσότερα σχετικά με τη σωστή προώθηση της επιχείρησής σας, μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας, όπου έχουμε συντάξει έναν πλήρη οδηγό για την προώθηση της επιχείρησής σας μέσω SEO και την κατάκτηση της 1ης σελίδας στα οργανικά αποτελέσματα της Google (Ο οδηγός βρίσκει ασφαλώς εφαρμογή και στην περίπτωση του E-Shop – θα υπάρξει σύντομα όμως Πλήρης Οδηγός SEO για E-Shops!):

προώθηση ιστοσελίδων με seo τεχνικές


Είδαμε λοιπόν παραπάνω 15 λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείπουν το E-Shop σας χωρίς να προβούν σε καμία αγορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίσετε ποιο ή ποια από τα παραπάνω προβλήματα έχει το δικό σας E-Shop και να τα διορθώσετε άμεσα, ώστε να μη χάνετε πωλήσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα επέφεραν σημαντικά έσοδα στην επιχείρησή σας.