Δε χρειάζεται να αναφέρουμε πως το SEO είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της ιστοσελίδας σας και την αύξηση των πωλήσεων της επιχείρησής σας.

Η υλοποίηση μιας σύγχρονης ιστοσελίδας με όμορφο σχεδιασμό και πλούσιο περιεχόμενο είναι σίγουρα σημαντική.

Ποια είναι όμως η αξία της εάν δεν μπορούν οι άνθρωποι να τη βρούνε;

Εάν λοιπόν επιθυμείτε να χτίσετε μια σοβαρή διαδικτυακή παρουσία, τότε πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες SEO τεχνικές προώθησης.

Πριν μερικά χρόνια αρκούσε απλά να δημιουργήσετε μία σελίδα που να επαναλάμβανε πάρα πολλές φορές το βασικό keyword. Οι μηχανές αναζήτησης όμως έχουν γίνει πλέον αρκετά έξυπνες ώστε να παρακάμπτουν αυτό το τρικ.

Πλέον, κατατάσσουν τις ιστοσελίδες με βάση πιο αντικειμενικά κριτήρια, αξιολογώντας την ποιότητα και τη σχετικότητά τους με το θέμα που πραγματεύονται.

35 seo ranking factors banner

Σήμερα, θα μοιραστούμε 5 χρήσιμες τεχνικές SEO που αποδεδειγμένα αποδίδουν και θα βοηθήσουν την ιστοσελίδα σας να αποκτήσει υψηλότερες κατατάξεις.

Ως γνωστόν, καλύτερο SEO  υψηλότερες κατατάξεις keywords μεγαλύτερο traffic  περισσότερες πωλήσεις

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

SEO τεχνική 1: Στοχεύστε σε λέξεις-κλειδιά γύρω από ένα θεματικό περιεχόμενο και όχι σε μεμονωμένα keywords

Ας δούμε τι εννοούμε με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε φροντιστήριο ξένων γλωσσών και ότι επιθυμείτε να εμφανιστείτε στην 1η σελίδα της Google για το keyword «μαθήματα αγγλικών». Θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να επιτύχετε κάτι τέτοιο σε σύντομο χρόνο. Κι αυτό γιατί ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος και οι πιθανότητες να σας κατατάξει η Google στην 1η σελίδα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπερβολικά μικρές.

long tail keywords

Αντί λοιπόν να στοχεύσετε σε ένα keyword με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό και τόσο ευρύ κοινό, μπορείτε να εστιάσετε σε παρεμφερή keywords, τα οποία δεν έχουν τόσο μεγάλο ανταγωνισμό και αφήνουν περισσότερες πιθανότητες ανόδου των κατατάξεων της ιστοσελίδας σας.  Είναι κοινώς αποδεκτό βάση στατιστικών στοιχείων πως θα επιτύχετε περισσότερες πωλήσεις μέσα από τα Long tail keywords. Αυτό σημαίνει σημαίνει πως δεν πρέπει να ενδιαφέρεστε για καλύτερες κατατάξεις μόνο σε ένα keyword αλλά σε πολλά παρεμφερή γύρω από ένα θεματικό περιεχόμενο.

Στο παράδειγμά μας, μπορείτε να στοχεύσετε σε keywords όπως «μαθήματα αγγλικών για ενήλικες», «γρήγορη εκμάθηση αγγλικών», «ταχύρυθμα μαθήματα αγγλικών» κλπ, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλότερο ανταγωνισμό.

Μπορείτε λοιπόν να επιτύχετε κατατάξεις για αρκετά διαφορετικά keywords που κινούνται γύρω από το ίδιο θεματικό περιεχόμενο και να κερδίσετε πολύ πιο γρήγορα σημαντικό μερίδιο στον ανταγωνισμό.

SEO Τεχνική 2: Δημιουργήστε keywords γύρω από εξειδικευμένες αγορές (niche markets)

Για να επωφεληθείτε από τα keywords (λέξεις-κλειδιά), πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τον τρόπο που θα τα ανακαλύψετε.

Έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο πως η διαδικασία εύρεσης keywords είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε SEO στρατηγικής.

Εάν μπορείτε να τελειοποιήσετε τη διαδικασία εύρεσης λέξεων κλειδιών για την επιχείρησή σας, τότε όχι μόνο θα αυξήσετε τις κατατάξεις της ιστοσελίδας σας, αλλά θα γνωρίζετε και το κοινό σας πολύ καλύτερα από τον ανταγωνισμό.

Πώς όμως θα κάνετε τη σωστή έρευνα λέξεων κλειδιών? Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι:

    •   Ξεκινήστε με ένα εργαλείο εύρεσης λέξεων κλειδιών π.χ. Google Keyword Planner
    •   «Ρωτήστε» τη Google ώστε να σας αποκαλύψει μερικές λέξεις που αναζητούν οι χρήστες με πολύ απλό τρόπο
  •   Βρείτε συγκεκριμένες εξειδικευμένες αγορές (niche markets)

Οι δύο πρώτες τεχνικές είναι απλές και εύκολα κατανοητές και ίσως τις έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Τι σημαίνει όμως εξειδικευμένη αγορά (niche market)?

Ας δούμε πάλι ένα παράδειγμα.

Εάν η επιχείρησή σας πουλάει αθλητικά παπούτσια από επώνυμες μάρκες, τότε είναι προφανές πώς ένα πλήθος από keywords μπορεί να κινείται γύρω από τη μάρκα των παπουτσιών,όπως:

Αθλητικά παπούτσια μάρκα 1

Φθηνά αθλητικά παπούτσια

Αθλητικά παπούτσια μάρκα 2

Αθλητικά παπούτσια μπάσκετ

Γυναικεία αθλητικά παπούτσια

Σίγουρα οι παραπάνω φράσεις είναι ιδανικές για να «στήσετε το SEO» της ιστοσελίδας σας γύρω από αυτές. Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα.

Είναι οι φράσεις που θα σκεφτεί και θα στοχεύσει το 95% του ανταγωνισμού.

Πώς λοιπόν θα βρεθείτε μέσα στο 5% που θα σας ξεχωρίσει και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο εύρεσης λέξεων κλεδιών που θα δώσουν επιπλέον ώθηση στην επιχείρησή σας;

Ο καλύτερος τρόπος είναι λοιπόν οι λεγόμενες Εξειδικευμένες Αγορές (Niche Markets)

Οι εξειδικευμένες αγορές είναι χάρτες με keywords άμεσα συνυφασμένα με την επιχείρησή σας αλλά όχι άμεσα ορατά.

Για να το κατανοήσετε αυτό, ας επιστρέψουμε και πάλι στο παράδειγμά μας.

Κάποιος χρήστης του διαδικτύου που ενδιαφέρεται να αγοράσει αθλητικά παπούτσια, μπορεί εκτός από τα προφανή keywords να αναζητήσει επίσης και τα εξής:

Τρέξιμο πόνος στα πόδια

Παπούτσια για καλύτερο επιτόπιο άλμα

Ιδανικά παπούτσια για τρέξιμο

Περπάτημα χωρίς πόνο στα πόδια

Βελτίωση ταχύτητας τρέξιμο

Καλύτερη ανατομία περπάτημα

Καλύτερο άλμα μπάσκετ

Τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο

Παπούτσι ανατομία πέλματος

Παπούτσι για τρέξιμο βουνό

Καθεμία από τις παραπάνω φράσεις είναι μέρος ενός γενικότερου niche market το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επιχείρησή μας. Μπορεί να μην έχουν τον ίδιο όγκο αναζητήσεων με τις κλασικές φράσεις (αθλητικά παπούτσια κλπ), είναι όμως πολύ πιο εύκολο να κερδίσετε γρήγορα θέση στην 1η σελίδα της Google και να δημιουργήσετε έτσι κίνηση γύρω από το brand name σας.

Σκεφτείτε λοιπόν keywords που δεν σκέφτεται ο ανταγωνισμός και δημιουργήστε περιεχόμενο γύρω από αυτά. Οι μηχανές αναζήτησης θα σας ανταμείψουν με υψηλές κατατάξεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα παραδοσιακά keywords γύρω από τα οποία στοχεύουν όλοι οι ανταγωνιστές.

SEO Τεχνική 3: Εστιάστε στα keywords που έχουν επιδείξει την μεγαλύτερη μεταβολή στις κατατάξεις τους

Εστιάστε στα keywords που οι κατατάξεις τους έχουν αλλάξει σημαντικά (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Καταρχήν, πρέπει να έχετε αποφασίσει ποια είναι τα keywords στα οποία θα στοχεύσετε.

Κατά δεύτερον, θα πρέπει να γνωρίζετε σε ποιες θέσεις των μηχανών αναζήτησης κατατάσσονται αυτή τη στιγμή. Προτού ξεκινήσετε να εργάζεστε για την καλύτερη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας, είναι φρόνιμο να επιλέξετε ένα εργαλείο Rank Tracking ώστε να έχετε συνεχή εικόνα για τις μεταβολές των κατατάξεων. Στην αγορά διατίθενται πάρα πολλά εργαλεία που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τις κατατάξεις των λέξεων κλειδιών τόσο ανά χώρα όσο και ανά μηχανή αναζήτησης σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά ημέρα, ανά εβδομάδα κλπ.)

keywords to rank for
Η γνώση της ανόδου ή της καθόδου των λέξεων κλειδιών όπως αναφέραμε μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα για τα στοιχεία που χρειάζονται βελτίωση ή για τους λόγους που συγκεκριμένα keywords κατατάσσονται υψηλά και άλλα όχι.

Εάν για παράδειγμα κάποιο από τα keywords παρουσιάσει π.χ. άνοδο 10 θέσεων στις κατατάξεις, τότε αξίζει να επιθεωρήσετε τη σελίδα για την οποία κατατάσσεται και να αναλογιστείτε τι ήταν αυτό που βελτιώσατε ή αλλάξατε. Μπορεί π.χ. να έχετε αλλάξει το περιεχόμενο, ή να ελέγξετε εάν έχετε κερδίσει backlinks. Εάν πάλι οι κατατάξεις ενός keyword έχουν πέσει αισθητά, τότε θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιος τύπος περιεχομένου αποδίδει ή έχει βελτιστοποιηθεί σωστά και ποιος όχι.

SEO Τεχνική 4: Παρακολουθήστε τα keywords στα οποία κερδίζουν καλές κατατάξεις οι ανταγωνιστές σας

Θέλετε λοιπόν να καταταχθείτε για κάποιο συγκεκριμένο keyword.

Ακολουθήστε 3 απλά βήματα:

  •   Δείτε εάν κατατάσσεστε ήδη μέσα στις πρώτες 10 σελίδες της Google.
  •   Εάν όχι, βελτιστοποιήστε τη σελίδα που στοχεύει γύρω από το συγκεκριμένο keyword (Δείτε εδώ τον πλήρη οδηγό βελτιστοποίησης SEO) και προωθήστε το άρθρο σας ώστε να ανέβουν οι κατατάξεις για το συγκεκριμένο keyword.
  •   Εάν οι λέξεις – κλειδιά στις οποίες στοχεύετε βρίσκονται μέσα στις πρώτες 10 σελίδες, αλλά υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που βρίσκονται πάνω από τη δική σας στις κατατάξεις, επιθεωρήστε αναλυτικά τα 10 πρώτα αποτελέσματα που δίνει η Google για το συγκεκριμένο keyword. Στα αποτελέσματα αυτά κρύβεται και η μέθοδος για να ανεβείτε στην πρώτη σελίδα. Κάποιες ιστοσελίδες έχουν περισσότερα και πιο ποιοτικά backlinks, κάποιες έχουν πιο ποιοτικό και πλούσιο περιεχόμενο και κάποιες έχουν βελτιστοποιηθεί καλύτερα ως προς το κομμάτι του ON-PAGE SEO. Η διαδικασία αυτή είναι ίσως από τις πιο χρήσιμες για να αντιληφθείτε τους λόγους που άλλες ιστοσελίδες σας ξεπερνούν.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά για να αποφασίσετε στο μέλλον τον τρόπο που θα δημιουργήσετε νέο περιεχόμενο ή θα βελτιώσετε το υπάρχον περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

SEO Τεχνική 5: Βελτιώστε το ξεπερασμένο περιεχόμενο

Η βελτίωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας είναι μια διαδικασία που πρέπει να σας απασχολεί σε διαρκή βάση.

Σε περίπτωση που έχετε κείμενα και άρθρα από το παρελθόν, αντί να τα διαγράψετε ή απλά να τα εξαφανίσετε από την ιστοσελίδα σας, είναι πολύ καλύτερο να τα αναβαθμίσετε. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο, να το στοχεύσετε γύρω από μια θεματική ενότητα keywords και να αποκτήσετε μερικά χρήσιμα backlinks για να δώσετε ώθηση στις κατατάξεις σας. Μην ξεχνάτε πως όσες τεχνικές SEO και εάν εφαρμόσετε, δε θα φτάσετε ποτέ στο επιθυμητό αποτέλεσμα εάν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας δεν πληροί τα ανάλογα ποιοτικά κριτήρια και δεν αναλύει επαρκώς θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό σας.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα κείμενα που αναλύουν ένα θέμα εις βάθος έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες κατάταξης στην πρώτη σελίδα για τα keywords στα οποία εστιάζουν. Μπορείτε να δείτε ένα σχετικό παράδειγμα, με το άρθο που δημιουργήσαμε γύρω από τις λέξεις “lone worker system” και “lone worker monitoring system” για την περίπτωση πελάτη που στοχεύει σε International SEO, προκειμένου να πουλήσει το σχετικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά.

Το σχετικό άρθρο απαρτίζεται από περισσότερες από 4000 λέξεις ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνισή του με σύγχρονα γραφικά και όμορφη δομή: MyLoneWorkers System


Είδαμε λοιπόν 5 πολύ χρήσιμες τεχνικές SEO που θα σας βοηθήσουν να κατατάξετε υψηλά την ιστοσελίδα σας και να υπερνικήσετε τον ανταγωνισμό. Μην ξεχνάτε πως το SEO είναι μια διαρκής επένδυση και απαιτεί χρόνο, κόπο και ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να ανοίξετε νέα κανάλια επικοινωνίας με το κοινό σας και να εκτοξεύσετε τις πωλήσεις σας μέσω της διαδικτυακής σας παρουσίας.

Για έναν πλήρη οδηγό που θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πρώτα βήματα με το SEO της ιστοσελίδας σας, κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα:

προώθηση ιστοσελίδων με seo τεχνικές