LANDING PAGE: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΟΥ LANDING PAGE

Με τον όρο landing page εννοείται μια βασική σελίδα στην οποία στέλνουμε τους χρήστες του διαδικτύου με σκοπό να γνωρίσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της επιχείρησής μας ή και να προβούν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια (αγορά, εγγραφή σε φόρμα, επικοινωνία κλπ.) με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων. Συνήθως, το landing page ταυτίζεται με την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας. Είναι όμως συχνό πλέον το φαινόμενο να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά landing pages με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση κάποιας συγκεκριμένης προσφοράς ή διαγωνισμού, την προσέλκυση νέων πελατών και την διεύρυνση του κοινού μας (audience) στο διαδίκτυο.

Τα landing pages είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό συστατικό επιτυχίας σε κάθε στρατηγική Internet Marketing που στοχεύει στην προσέλκυση νέων πελατών μέσα από τη διαδικτυακή σας παρουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να βελτιστοποιούνται κατά τρόπο ώστε να τους παρακινούν να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη ενέργεια. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει κάθε landing page να έχει μια συγκεκριμένη δομή, περιλαμβάνοντας τα κάτωθι βασικά χαρακτηριστικά:

Επικεφαλίδα

Slogan

Video – Εικόνες

Ανταγωνιστικά Πλεονεκτήματα

Call to action

Testimonial – Reviews

 

Όσο καλύτερα σχεδιασμένο είναι ένα landing page, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να τραβήξει την προσοχή των χρηστών και άρα των ενδεχόμενων μελλοντικών πελατών σας. Το συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ακαταμάχητο landing page που θα δημιουργεί την καλύτερη δυνατή εντύπωση στους διαδικτυακούς σας επισκέπτες.

the ideal landing page

Ας δούμε λοιπόν πώς πρέπει να δομηθεί το καθένα από τα παραπάνω επιμέρους στοιχεία:

1. Επικεφαλίδα – Τίτλος Landing Page

Είναι η πρώτη επαφή που θα έχει ο χρήστης με την ιστοσελίδα σας. Για αυτό, η δημιουργία επικεφαλίδων που είναι σαφείς, περιεκτικές, συνεκτικές αλλά και ταυτόχρονα ελκυστικές είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε την επικεφαλίδα έτσι ώστε να περιγράψετε το βασικό προϊόν ή την υπηρεσία σας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Εάν το landing page στοχεύει σε μια προσφορά προς τους πελάτες, πρέπει να υπάρχει πλήρης σαφήνεια. Τι ακριβώς παρέχει η προσφορά? Τι κερδίζει ο χρήστης με την προσφορά? Τι είδους προσφορά είναι και πόσο διαρκεί? Θυμηθείτε πως πρέπει να είστε ταυτόχρονα σύντομοι αλλά να μεταδίδετε γρήγορα το βασικό μήνυμα που περικλείει το landing page!

landing page example
Ο τίτλος του landing page πρέπει να δίνει ένα μεστό και σαφές μήνυμα για το θέμα της ιστοσελίδας χωρίς να αφήνει το χρήστη να αμφιβάλλει για το περιεχόμενο που θα διαβάσει στη συνέχεια.

Οι επικεφαλίδες δεν πρέπει να συγχέουν έννοιες. Μην σκέφτεστε ως ο δημιουργός και κάτοχος της ιστοσελίδας αλλά ως ουδέτερος επισκέπτης. Είναι κατανοητό το βασικό σας μήνυμα? Παρακινεί το χρήστη να συνεχίσει στην ιστοσελίδα ή να εγκαταλείψει άμεσα? Είναι ελκυστική η προσφορά που προτείνετε? Χρησιμοποιήστε έξυπνες, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες ατάκες για να τραβήξετε την προσοχή των επισκεπτών και να τους παρακινήσετε να διαβάσουν το υπόλοιπο της ιστοσελίδας.

 

2. Slogan

Πέρα από το βασικό τίτλο, ένα καλό landing page πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύντομο και έξυπνο slogan. Το slogan, που μπορεί να συμπληρώνει ουσιαστικά τον τίτλο του landing page, πρέπει να περιλαμβάνει σύντομα τις πληροφορίες που δεν περιέχονται στον τίτλο ή απλά να προσθέτει έμφαση σε αυτόν.

 

3. Video – Εικόνα

Είναι προφανές πλέον πως οι χρήστες, λόγω περιορισμένου χρόνου, δίνουν μεγάλη σημασία στο interactive περιεχόμενο κάθε ιστοσελίδας και δε διαβάζουν αναλυτικά το κείμενο που περιέχει. Σύμφωνα με έρευνες πάνω στη συμπεριφορά των χρηστών στο διαδίκτυο, το συντριπτικό τους ποσοστό δίνει βαρύτητα στο βασικό τίτλο, τις εικόνες ή τα video αλλά και κάποια slogans ή κείμενα που εμφανίζονται με μεγαλύτερα γράμματα μέσα στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, οι εικόνες που περιγράφουν με σαφήνεια το προϊόν ή την υπηρεσία και τα επεξηγηματικά – προωθητικά video έχουν την πλέον θετική επίδραση και δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο στο χρήστη να ψάξει κατόπιν την ιστοσελίδα σε μεγαλύτερο βάθος. To 73% των χρηστών που προβαίνουν σε μια αγορά έχουν προηγουμένως δει το promotional video ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Είναι φρόνιμο να χρησιμοποιείτε μια εικόνα που είναι πλήρως σχετική με το περιεχόμενο. Εάν για παράδειγμα η επιχείρησή σας ασχολείται με διαφημιστικά δώρα προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τότε μια ιδανική εμφάνιση landing page είναι η κάτωθι:

εξαιρετικό landing page

Σε περίπτωση που υπάρχει ανάλογο promotional video για την προώθηση των προϊόντων σας, η μορφή ενός ιδανικού landing page θα μπορούσε να μοιάζει με το αντίστοιχο της εικόνας:(www.goanimate.com)

δείγμα καλού landing page

 

4. Ανταγωνιστικά Πλεονεκτήματα

Εάν η επιχείρησή σας έχει μια μοναδική προσφορά που υπερτερεί από τις αντίστοιχες του ανταγωνισμού, είναι ιδανικό να την προβάλετε με ιδιαίτερη έμφαση ώστε να τραβήξετε την προσοχή των επισκεπτών. Μην αναλώνεστε σε ανούσιες τεχνικές λεπτομέρειες παρά μόνο εάν το προϊόν που προβάλετε απευθύνεται σε συγκεκριμένη αγορά. Αντί να προωθήσετε τα στοιχεία του ίδιου του προϊόντος ή της υπηρεσίας που παρέχετε, προβάλετε το πλεονέκτημα που θα αποκομίσει ο χρήστης εάν το αγοράσει.
Χρησιμοποιήστε το κείμενο στην ιστοσελίδα σας με τρόπο απλό και κατανοητό, εξηγώντας την αξία της προσφοράς σας και των υπηρεσιών που παρέχετε και πώς μπορούν να φανούν χρήσιμες στους πελάτες σας. Θυμηθείτε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται εάν το προϊόν σας είναι εξαιρετικό επειδή «έχει σχεδιαστεί με μοναδική ανατομία» αλλά επειδή «προσφέρει το πιο άνετο περπάτημα». Αποφύγετε τεχνικούς όρους και μείνετε στην ουσία του βασικού πλεονεκτήματος που θα αποκτήσει ο χρήστης στην καθημερινή του ζωή.

Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη η εύκολη πλοήγηση μέσα στο landing page και ένα δημιουργικού design, ώστε να γίνεται ευχάριστη η ανάγνωση. Τι θα κερδίσουν από την υπηρεσία σας? Θα μάθουν να κάνουν κάτι καινούριο? Θα βελτιώσουν κάποια πτυχή της καθημερινότητάς τους? Θα αλλάξει ο τρόπος εργασίας τους σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι? Εάν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και πειστικό, τότε κερδίζετε άμεσα μια καλύτερη θέση στη συνείδησή των επισκεπτών σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας.

 

5. Χρήση Call to Actions

Όταν δημιουργείτε ένα landing page, πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πως απώτερος στόχος σας είναι να αυξήστε το χρόνο που θα παραμείνουν οι χρήστες στην ιστοσελίδα σας.

Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι διαχειριστές των ιστοσελίδων, είναι το Bounce Rate. Με τον όρο Bounce Rate εννοείται ότι ο χρήστης που έρχεται στην ιστοσελίδα δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια κατόπιν και απλά εγκαταλείπει, με κίνδυνο να μην ενδιαφερθεί ποτέ ξανά για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τις υπηρεσίες της και να την ξεχάσει άμεσα. Για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το bounce rate, βασική μέθοδος που οφείλετε να ακολουθήσετε είναι η χρήση των λεγόμενων call to actions.

ιδανικό landing page με call to action

Με τον όρο Call to Action (CTA) εννοούμε κάθε δομή της ιστοσελίδας (button, φόρμα επικοινωνίας, κλπ) που παρακινεί τον χρήστη να προχωρήσει σε μια ενέργεια (αγορά, εγγραφή στη φόρμα επικοινωνίας, αποστολή email, συμπλήρωση στοιχείων,κλπ). Από τη στιγμή που ο χρήστης θα διαβάσει τον τίτλο και θα δει τις εικόνες ή ακόμη και θα διαβάσει λεπτομερώς το κείμενο (αν και κάτι τέτοιο δεν είναι η συνήθης τακτική), είναι σημαντικό να μπορεί άμεσα να επιλέξει μια επόμενη ενέργεια.

Είναι συνήθης τακτική να χρησιμοποιούνται μεγάλα κουμπιά (buttons) που τοποθετούνται με ευδιάκριτο τρόπο μέσα στο landing page και παρακινούν τον χρήστη να προχωρήσει άμεσα σε μια ενέργεια. Τα κουμπιά πρέπει να είναι μεγάλα, με έντονα χρώματα που ξεχωρίζουν και είναι πλήρως ευδιάκριτα και να τραβούν γενικότερα την προσοχή συνολικά στην ιστοσελίδα. Επίσης, πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να τραβούν την προσοχή του χρήστη ακόμα και αν κάνει απλά scroll στην ιστοσελίδα χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο περιεχόμενο πέρα των εικόνων και των βασικών τίτλων που ξεχωρίζουν από το διαφορετικό μέγεθος.

 

6. Testimonials – Reviews

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσετε αίσθημα εμπιστοσύνης στους χρήστες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας, είναι να ενσωματώσετε μαρτυρίες άλλων χρηστών που χρησιμοποίησαν το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Πολύ δε περισσότερο όταν οι μαρτυρίες αυτές προέρχονται από ειδήμονες του χώρου και ανθρώπους που θεωρούνται αυθεντίες πάνω σε συγκεκριμένους τομείς ή από γνωστές εταιρείες ή οργανισμούς που αγόρασαν τα προϊόντα σας και έμειναν ικανοποιημένοι.

Εκτός από αναφορές και μαρτυρίες τρίτων, μπορείτε να ενσωματώσετε κριτικές καθώς και πιστοποιήσεις που έχετε λάβει ή αναφορές στον τύπο και σε άλλες ιστοσελίδες, οι οποίες και ενισχύουν σημαντικά την εικόνα σας στη διαδικτυακή αγορά και αποτελούν ουσιαστικά εχέγγυο για τον επαγγελματισμό και την ποιότητα των προϊόντων σας.

Χρήσιμα tips για αύξηση conversions

Χρήση φόρμας εγγραφής

Δεν υπάρχει λόγος να φτιάξετε ένα landing page χωρίς να υπάρχει μια φόρμα εγγραφής. Είναι ο απώτερος σκοπός κάθε landing page, να φέρει σε επαφή τους χρήστες με την επιχείρησή σας και να τους δώσει ένα κίνητρο να επικοινωνήσουν μαζί σας ή να σας αφήσουν τα στοιχεία τους.

Έχετε υπόψιν πως δεν πρέπει να ζητάτε πολλά στοιχεία παρά μόνο τα βασικά, διότι οι μεγάλες φόρμες με πολλά πεδία κουράζουν το χρήστη ο οποίος δεν έχει άνεση χρόνου συνήθως για να δώσει τόσες πολλές πληροφορίες.

Λάβετε υπόψη πως το 50% και πλέον των χρηστών είναι στην ιστοσελίδα σας μέσω mobile συσκευών, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συμπλήρωση πολλών επιμέρους πεδίων στη φόρμα εγγραφής. Επίσης, λάβετε υπόψη πως οι επισκέπτες της ιστοσελίδας είναι επιφυλακτικοί με την προώθηση των στοιχείων τους , άρα όσο περισσότερα στοιχεία τους ζητάτε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιτύχετε ένα νέο conversion.

 

Social Sharing buttons

Δώστε τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιραστούν εύκολα το περιεχόμενο της σελίδας σας στα Social Media, ενσωματώνοντας απλά συνδέσμους και κουμπιά που οδηγούν σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter κλπ. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσετε το περιεχόμενό σας σε άλλα κανάλια και να κερδίσετε επιπλέον traffic και άρα να αυξήσετε την πιθανότητα περισσότερων conversions.

 

A/B testing

Η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας ώστε να γίνει αντιληπτό πότε θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό conversions (δηλαδή ενέργειες που θα πραγματοποιήσει ο χρήστης, όπως εγγραφές, συμπλήρωση φόρμας, αγορές κλπ.) πρέπει να είναι διαρκής. Κάθε ξεχωριστός τρόπος παρουσίασης θα οδηγεί και σε διαφορετικό conversion rate και είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής έλεγχος αλλά και αλλαγές σε επιμέρους εικόνες, χρωματισμούς, μεγέθη κουμπιών κλπ ώστε να βρεθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνωστή και ως A/B testing, όπου ουσιαστικά δύο διαφορετικά design ιστοσελίδων δοκιμάζονται με σκοπό να συμπεράνουμε ποιο από τα δύο φέρενει καλύτερα αποτελέσματα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Με βάση και τα παραπάνω, θα μπορούσατε να βελτιστοποιήσετε ακόμη περισσότερο το landing page, δίνοντας άμεσα τη δυνατότητα στο χρήστη να προχωρήσει σε μια επιθυμητή ενέργεια με την προσθήκη μιας φόρμας σε ορατό σημείο και με δημιουργικό design.

landing page με video και επικοινωνία