ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ – ΟΔΗΓΟΣ SEO

Έχετε ακούσει τον όρο SEO ή προώθηση ιστοσελίδων με SEO αλλά δεν γνωρίζετε περισσότερα?

Γνωρίζετε ήδη πως το SEO βοηθάει στην αύξηση του traffic της ιστοσελίδας σας?

Είστε νέοι στο SEO αλλά δεν έχετε κάνει ακόμα το πρώτο βήμα προώθησης της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης?

Γνωρίζετε ίσως τα βασικά του SEO, αλλά θέλετε να μάθετε πολύ περισσότερα για να αυξήσετε τις κατατάξεις σας και να σας βρίσκουν οι πελάτες σας πιο εύκολα?

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες κι αν ανήκετε, βρίσκεστε στο σωστό σημείο.

Ο οδηγός που ακολουθεί παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή προώθηση ιστοσελίδων με SEO και θα σας βοηθήσει να επιτύχετε υψηλές κατατάξεις στη μηχανή αναζήτησης της Google και όχι μόνο, αυξάνοντας το traffic της ιστοσελίδας σας και τα έσοδα που αυτή φέρνει στην επιχείρησή σας.

35 seo ranking factors banner

Τι είναι το SEO

Ξεκινώντας, ας δούμε τι σημαίνει ο όρος SEO.

Το SEO (Search Enging Optimization) είναι η μέθοδος για να βελτιώσετε τις κατατάξεις μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με σκοπό να αυξήσετε τον αριθμό των επισκεπτών που η ιστοσελίδα λαμβάνει.(Moz)

προώθηση ιστοσελίδων με SEO

Για να επιτευχθούν υψηλές κατατάξεις της ιστοσελίδας, άρα και καλό SEO, χρειάζεται να συνδυαστούν πολλές και διαφορετικές SEO παράμετροι: Από τις λέξεις με βάση τις οποίες θα δομήσετε την ιστοσελίδα σας (keywords) έως και τα links (backlinks) που θα κερδίσει η ιστοσελίδα σας από άλλες σελίδες.

Το SEO δεν είναι απλά η κατασκευή μιας ιστοσελίδας που είναι φιλική στις μηχανές αναζήτησης. Πρέπει να έχετε κατά νου πως είναι η ιδανική μέθοδος για να δημιουργήσετε ένα website που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και έχει υψηλά standards στον κόσμο του Internet.

Αυτός ο οδηγός λοιπόν έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να περιγράψει όλες τις πτυχές του SEO και όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το traffic της ιστοσελίδας σας, κάνοντας τη φιλική στις μηχανές αναζήτησης αλλά κυρίως στους χρήστες που θα την επισκέπτονται.

στόχος

SEO Tip 1

Μην σκέφτεστε το SEO μόνο ως μέθοδο να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google αλλά και ως κίνητρο να βελτιώνετε συνεχώς την ιστοσελίδα σας, κάτι που θα προσφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Γιατί χρειάζομαι SEO

Η πλειοψηφία της επισκεψιμότητας (traffic) που κερδίζουν οι ιστοσελίδες προέρχεται από τις μηχανές αναζήτησης – Google, Yahoo και Bing. Παρόλο που τα social media , (ειδικά τα πλέον γνωστά Facebook, Twitter και Pinterest) φέρνουν επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα σε μια ιστοσελίδα, οι μηχανές αναζήτησης και ειδικά η Google είναι το βασικό μονοπάτι που οδηγεί τους περισσότερους χρήστες να βρουν αυτό που αναζητούν και τελικά να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν λοιπόν ουσιαστικά την πυξίδα που οδηγεί τους χρήστες στην ιστοσελίδα σας. Εάν δεν μπορούν να ανιχνεύσουν και να κατατάξουν την ιστοσελίδα σας σε υψηλές θέσεις, χάνετε μια μοναδική ευκαιρία να στείλετε στοχευμένο traffic σε αυτή.

Τo traffic που προέρχεται από τις μηχανές αναζήτησης μπορεί να καθορίσει επομένως την επιτυχία ή την αποτυχία της επιχείρησής σας. Είναι σημαντικό να έχετε μια όμορφη και πλούσια σε περιεχόμενο ιστοσελίδα. Εάν όμως έχετε μια ιστοσελίδα που δεν φέρνει κανέναν απολύτως πελάτη, καθώς κανείς χρήστης δεν την βρίσκει στο διαδίκτυο, ποιό το νόημα να συντηρείτε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα?

target - χρήσιμη συμβουλή

SEO Tip 2

Κάθε επισκέπτης μιας μηχανής αναζήτησης που πληκτρολογεί λέξεις σχετικές με το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχετε, είναι δυνητικός πελάτης της επιχείρησής σας.

Πώς κατατάσσει η Google τις ιστοσελίδες?

Καθώς η Google κατέχει το πλέον τεράστιο ποσοστό επισκεψιμότητας από τους χρήστες παγκοσμίως, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο που θα επιτύχετε την πρώτη σελίδα στη Google. Παρόμοιες τακτικές ακολουθούνται και για για υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης (Bing, Yahoo κλπ)

Πριν προχωρήσουμε στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βγείτε στην πρώτη σελίδα της Google, ας λύσουμε πρώτα μια βασική σας απορία.

Γιατί η ιστοσελίδα μου δεν βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της Google ενώ ιστοσελίδες ανταγωνιστών που παρέχουν χειρότερες υπηρεσίες/προϊόντα βρίσκονται πιο ψηλά?

Η απάντηση λοιπόν είναι απλή:

Οι μηχανές αναζήτησης είναι μεν έξυπνες, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο αλγόριθμος που κατατάσσει τις ιστοσελίδες βελτιώνεται διαρκώς ώστε να συλλέγει τα περιεχόμενό τους σε μεγαλύτερο βάθος και να επιστρέφει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου τα καλύτερα αποτελέσματα στους χρήστες.

Τι σημαίνει όμως «καλύτερα αποτελέσματα»?

Παλαιότερα, αρκούσαν μερικά σχετικά keywords και η συχνή τους επανάληψη μέσα στο κείμενο της ιστοσελίδας σας για να καταφέρετε να κερδίσετε την χαρά της πρώτης σελίδας για μερικές λέξεις – κλειδιά.

Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Η Google αξιολογεί τις ιστοσελίδες λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγάλο πλήθος παραγόντων που επηρεάζουν το SEO. Χρειάζεται λοιπόν ολοκληρωμένη στρατηγική SEO και συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να προσελκύσετε καθημερινά σημαντικό traffic και να κερδίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα στη μάχη για την πρωτιά.

Ο κόσμος του Internet γίνεται συνεχώς ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και οι εταιρείες και επιχειρήσεις που κάνουν SEO συστηματικά και με σωστές μεθόδους θα υπερτερούν πάντα έναντι αυτών που αγνοούν την ανάγκη να επενδύσουν σε μια ολοκληρωμένη SEO στρατηγική.

Εάν λοιπόν θέλετε να βελτιώσετε τις κατατάξεις που κερδίζετε από τις μηχανές αναζήτησης, σας συστήνουμε να διαβάσετε με προσοχή τον οδηγό και να εστιάσετε στα 4 ξεχωριστά στοιχεία που θα βελτιώσουν το SEO της ιστοσελίδας σας.

keyword research

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ (KEYWORDS)

Έρευνα και επιλογή των κατάλληλων λέξεων κλειδιών

Τα keywords είναι η αρχή κάθε προσπάθειας να βελτιστοποιήσουμε το SEO της ιστοσελίδας μας. Είναι ουσιαστικά τα θεμέλια της γλώσσας των μηχανών αναζήτησης. Η προώθηση ιστοσελίδων μέσω SEΟ πρέπει πάντα να ξεκινάει από την επιλογή των κατάλληλων keywords.

Εάν η έρευνα για καλά keywords και η επιλογή τους αποτύχει, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτύχει και στην πορεία κάθε SEO ενέργεια που θα ακολουθηθεί.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως χωρίς keywords, δεν υπάρχει SEO. Τα keywords είναι κάτι σαν πυξίδα για κάθε SEO Campaign: σου δείχνουν πώς πρέπει να κινηθείς ενώ οι κατατάξεις τους σου δείχνουν εάν κάνεις ή όχι πρόοδο με την πάροδο του χρόνου.


Ουσιαστικά ο τρόπος που καταλαβαίνουμε εάν υπάρχει εξέλιξη στο SEO της ιστοσελίδας μας είναι μέσω των keywords. Εάν οι κατατάξεις τους ανεβαίνουν, τότε η στρατηγική που ακολουθούμε αποδίδει. Εάν όμως όχι, τότε είναι λόγος για να αναθεωρήσουμε και να εστιάσουμε σε άλλα keywords ή διαφορετικές τεχνικές προώθησης ιστοσελίδων.

Ένα σύντομος τρόπος για να βελτιώσετε τις κατατάξεις σας είναι να βεβαιωθείτε πως τα βασικά keywords που σας ενδιαφέρουν χρησιμοποιούνται μέσα στο περιεχόμενό σας: στον τίτλο, σε επικεφαλίδες και στο url κάθε εσωτερικής σελίδας ώστε να αυξήσετε το δείκτη σχετικότητας της ιστοσελίδας σας ως προς τα συγκεκριμένα keywords.

ΕΠΙΛΟΓΗ KEYWORDS

Πώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα keywords

Η εύρεση των λέξεων κλειδιών είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σωστής SEO στρατηγικής.
Πρέπει όμως για να έχει επιτυχία να ανακαλύψουμε keywords που:

Έχουν μεγάλο όγκο αναζήτησης ώστε να υπάρχει ενδεχόμενο να φέρουν αρκετό traffic στην ιστοσελίδα

Έχουν χαμηλό ανταγωνισμό, που σημαίνει ότι θα έχουμε αρκετές πιθανότητες να καταταχθούμε υψηλά για αυτές τις λέξεις (πχ. είναι αδύνατο να πετύχουμε 1η θέση για το keyword “ξενοδοχείο” αλλά είναι εφικτό για το keyword “πολυτελές ξενοδοχείο στην Ξάνθη”)

Είναι πλήρως σχετικά με το αντικείμενο της επιχείρησής μας και πέρα από traffic μπορούν να φέρουν και πωλήσεις

Είναι long tail keywords και όχι keywords το πολύ 2 λέξεων

LONG TAIL KEYWORDS

Γιατί πρέπει να εστιάζετε σε Long Tail Keywords

Με τον όρο Long Tail Keywords εννοούμε keywords τα οποία συνήθως είναι μεγαλύτερα από δύο λέξεις. Για παράδειγμα, αντί να εστιάζετε στη λέξη «Χρυσοί σταυροί», μπορείτε να εστιάσετε στη λέξη «Χρυσοί σταυροί για βαφτίσια». Παρότι είναι προφανές πως τα long tail keywords δεν φέρνουν το traffic που μπορούν να φέρουν τα μικρότερα σε έκταση keywords, εν τούτοις είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι φέρνουν επισκέψεις πλήρως στοχευμένες. (Long Tail Keywords)
Καθώς κάνετε τα keywords σας πιο συγκεκριμένα, μειώνετε τον ανταγωνισμό, βελτιώνετε τις πιθανότητες να επιτύχετε υψηλότερες κατατάξεις και αυξάνετε τις πιθανότητες να έχετε traffic που θα οδηγήσει σε άμεσες πωλήσεις.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Amazon, που ναι μεν κερδίζει χιλιάδες επισκέψεις από τη λέξη DVD, κερδίζει όμως ταυτόχρονα εκατομμύρια απόλυτα στοχευμένες επισκέψεις από όλους τους τίτλους των DVD ξεχωριστά. Αν το δούμε σε στενή βάση, κανείς από τους ξεχωριστούς τίτλους των DVD δεν μπορεί να φέρει το ίδιο traffic με τη λέξη DVD, αλλά συνολικά ο όγκος τους εάν αθροιστεί είναι τελικά μεγαλύτερος και η στόχευση τους πολύ συγκεκριμένη.

ΧΡΗΣΙΜΑ KEYWORD RESEARCH TOOLS

Εργαλεία που βοηθούν στην εύρεση και επιλογή keywords

Υπάρχει πλήθος εργαλείων που βοηθούν στην εύρεση και αξιολόγηση λέξεων κλειδιών που θα σας βοηθήσουν να “ρίξετε τα θεμέλια” του SEO της ιστοσελίδας σας.

Google Keyword Planner: Πλήρως δωρεάν εργαλείο που παρέχεται μέσα από την πλατφόρμα του Google Ads και σας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσετε το traffic που μπορεί να φέρει ένα keyword καθώς και τον ανταγωνισμό που υπάρχει γύρω από αυτό. Είναι συνήθως το πρώτο εργαλείο για keyword research που θα χρησιμοποιήσει κάθε Digital Marketer.

Moz Keyword Tool: Η σουίτα της Moz που παρέχει ένα πλήθος εργαλείων για να βελτιώσετε το SEO της ιστοσελίδας σας περιλαμβάνει και keyword tool για τον έλεγχο των λέξεων κλειδιών. Σημαντικό πλεονέκτημα πως σας δίνει δείκτη δυσκολίας ανταγωνισμού για κάθε λέξη κλειδί που εντοπίζει και αφορά στην επιχείρησή σας, ώστε να γνωρίζετε τη δυσκολία να αυξήσετε τις κατατάξεις σας για κάθε συγκεκριμένο keyword.

Long Tail Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για να βρείτε άπειρα Long Tail Keywords.

Cognitive SEO: Η πλατφόρμα της Cognitive SEO παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση για την οργάνωση κάθε SEO στρατηγικής και ασφαλώς για το πρώτο κομμάτι της, δηλαδή την έρευνα και επιλογή λέξεων κλειδιών.

χρήσιμη συμβουλή SEO

SEO tip 3

Εστιάστε ιδιαίτερα σε Long Tail Keywords όταν η ιστοσελίδα κάνει ακόμη τα πρώτα βήματά της στο SEO, ώστε να επιτύχετε γρήγορα κάποιες αρχικές κατατάξεις και στην πορεία εστιάζετε και σε μικρότερου μήκους keywowrds που φέρνουν μεγαλύτερο traffic.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ (CONTENT)

Ποιοτικό και πρωτότυπο περιεχόμενο για καλύτερο SEO

Από τη στιγμή που θα διαλέξετε τα κατάλληλα keywords, είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό?

Οι μηχανές αναζήτησης σκαννάρουν την ιστοσελίδα σας κατά τρόπο ώστε να βρουν το θέμα με το οποίο είναι σχετική και κατόπιν αποφασίζουν για ποιες λέξεις κλειδιά η ιστοσελίδα μπορεί να καταταχθεί υψηλά.

Όλα αυτά γίνονται προφανώς μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Μπορείτε να «επηρεάσετε» ουσιαστικά τον τρόπο που θα δοθούν στο κοινό αυτές οι κατατάξεις εάν βελτιστοποιήσετε με έξυπνο τρόπο το περιεχόμενό σας για τα keywords που έχετε ήδη επιλέξει.
seo and content marketing

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δημιουργήσετε περιεχόμενο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το θέμα με το οποίο ασχολείται η ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει κατ’ανάγκη να εστιάζετε στον τρόπο με τον οποίον διαβάζουν την ιστοσελίδα τα robots της Google, αλλά στην εμπειρία που αποκομίζει τελικά ο επισκέπτης της ιστοσελίδας σας.

Πριν μερικά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ευρέως η τεχνική της υπερβολικής χρήσης keywords μέσα στο περιεχόμενο σε μια προσπάθεια να ξεγελαστούν οι μηχανές αναζήτησης (Keyword abuse). Αυτό είχε να κάνει με τη χρήση του ίδιου keyword 5 και 6 φορές μέσα στην ίδια παράγραφο, στους τίτλους, στα meta descriptions κλπ.

Οι μηχανές όμως εξελίσσονται και καθώς γίνονται πιο έξυπνες, δε θα μπορούσαν να κατατάσσουν σήμερα υψηλά ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τέτοια φτηνά κολπάκια για να επιτύχουν καλό SEO.

seo mistake

H υπερβολική χρήση των keywords μέσα στην ιστοσελίδα ενδέχεται να ρίξει τις κατατάξεις σας και να έχει αρνητική επίδραση παρά να ευνοήσει το SEO.

Η καλύτερη τακτική λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσετε τα keywords με φυσικό τρόπο και στρατηγικά μέσα στο περιεχόμενο.

Εάν πχ. η ιστοσελίδα σας είναι στοχευμένη γύρω από το θέμα της υγιεινής διατροφής, μπορείτε να δομήσετε το περιεχόμενό σας γύρω από θέματα όπως:

– Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή

– Ποιες τροφές περιλαμβάνονται στην υγιεινή διατροφή

– Συμβουλές για κάθε γεύμα μέσα στην ημέρα

– Συνταγές μαγειρικής που βοηθούν στην υγιεινή διατροφή

Δε χρειάζεται σε κάθε σελίδα να αναφέρετε 20 και πλέον φορές το keyword «υγιεινή διατροφή». Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μοναδικό περιεχόμενο που θα είναι χρήσιμο στους αναγνώστες σας και θα παρέχει πλήθος πληροφοριών γύρω από το θέμα της υγιεινής διατροφής. Να είστε βέβαιοι πως τα robots της Google θα το αντιληφθούν και θα σας ανταμείψουν σε βάθος χρόνου.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ακολουθήστε έξυπνη στρατηγική στο Content Marketing

Η δημιουργία αναλυτικού και ποιοτικού περιεχομένου μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στο SEO της ιστοσελίδας σας. Η δημιουργία περιεχομένου για την ιστοσελίδα σας και η μετέπειτα προώθησή του είναι γνωστή και ως Content Marketing.
Να έχετε κατά νου ότι το content marketing δεν είναι SEO. Είναι όμως μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε για να επηρεάσετε το SEO σας με τον πλέον θετικό τρόπο.Πώς ακριβώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όμως το Content Marketing?
Γράψτε ένα άρθρο γύρω από ένα θέμα που είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα του κοινού σας και προσφέρετε χρήσιμες συμβουλές.

Δημιουργήστε έναν αναλυτικό οδηγό γύρω από τη χρήση ενός προϊόντος.

Εστιάστε στα keywords που σας ενδιαφέρουν και γράψτε σχετικά άρθρα γύρω από καθένα από αυτά.

Δημιουργήστε ένα επεξηγηματικό ή promotional video για το προϊόν που προσφέρετε το οποίο να επεξηγεί πλήρως τις δυνατότητες και τα οφέλη του.

Ζητήστε από τους πελάτες σας να σας πουν τη γνώμη τους για το προϊόν και ενσωματώστε τις κριτικές τους στην ιστοσελίδα σας.

Ανανεώστε το παλιό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας με νέα στοιχεία και ενσωματώστε στατιστικά και επεξηγηματικές φωτογραφίες.

Εάν δεν δαπανήσετε χρόνο και προσπάθεια στο περιεχόμενό σας, κανείς δεν θα δώσει σημασία σε αυτά που γράφετε καθώς θα βρει καλύτερες πηγές στο διαδίκτυο.

Και τι εννοούμε λέγοντας να δαπανήσετε χρόνο;

Μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα. Οι άνθρωποι του SantoriniMotorClub μας εμπιστεύθηκαν προκειμένου να αυξήσουν τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και επομένως τις πωλήσεις της επιχείρησής τους. Ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους εστιάσαμε ήταν φυσικά το SEO. Επειδή όμως υπάρχει ένας τεράστιος ανταγωνισμός (και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο), οι παραδοσιακές μέθοδοι δε θα ήταν ποτέ αρκετές. Έπρεπε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο μοναδικό που θα αποτελεί όμως τη Νο1 πηγή πληροφοριών για οποιονδήποτε επιθυμεί να νοικιάσει ένα όχημα στη Σαντορίνη. Δημιουργήσαμε λοιπόν έναν πλήρη και λεπτομερή οδηγό: The Ultimate Guide to rent a Car in Santorini

Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί πλεόν ένα πολύ σημαντικό “όπλο” της επιχείρησης στην προσπάθεια της να φέρει νέους πελάτες, καθώς μπορεί να την κατατάξει στις top θέσεις τις google για πολύ διάσημα keywords (rent a car in Santorini, Santorini ATV rental κλπ)

Γράψτε άρθρα σχετικά με το αντικείμενο της επιχείρησής σας, απαντήσετε σε ερωτήσεις επισκεπτών, δώστε λύση σε ένα πρόβλημα και προωθήστε την ιστοσελίδα σας ως μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Τι είναι πιο πιθανό, να αγοράσετε ένα προϊόν και μια υπηρεσία από κάποιον που σας έχει βοηθήσει παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες γύρω από ένα θέμα ή από κάποιον για τον οποίον δεν έχετε ακούσει ή διαβάσει τίποτα και ποτέ?

seo target

SEO Tip 4

Προσφέρετε κάτι δωρεάν και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας θα σας ανταμείψουν αγοράζοντας κάποια από τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας.

Αφήνουμε για το τέλος το πλέον σημαντικό στοιχείο που πρέπει να χαρακτηρίζει το περιεχόμενό σας: Πρωτοτυπία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μη δημοσιεύετε το περιεχόμενου κάποιου τρίτου στην ιστοσελίδα σας (χωρίς αναφορά της πηγής), πέρα από τις νομικές κυρώσεις που αυτό εγείρει. Εκτός από όλους τους υπόλοιπους λόγους, είναι απαράδεκτη τακτική να αντιγράφετε περιεχόμενο, καθώς η Google θα το αντιληφθεί και θα στιγματίσει το SEO σας ως μη αποδεκτό, ρίχνοντας ακόμη πιο χαμηλά τις κατατάξεις των keywords γύρω από τα οποία έχετε δομήσει την ιστοσελίδα σας.

on page seo

ON-PAGE SEO (TECHNICAL SEO)

Βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας ως προς SEO

Ο όρος ON-PAGE SEO έχει να κάνει με όλα εκείνα τα τεχνικά στοιχεία που πρέπει να παραμετροποιηθούν στον κώδικα της ιστοσελίδας ώστε να βελτιστοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως προς SEO.

Για να κατανοήσετε πώς πρέπει να δομήσετε τα επιμέρους στοιχεία του κώδικα της ιστοσελίδας για καλύτερο SEO, πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη πως τα robots της Google δεν αντιλαμβάνονται τις ιστοσελίδες όπως ο μέσος επισκέπτης.

Αυτό σημαίνει πως δεν ερμηνεύουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων όπως το ερμηνεύει ο ανθρώπινος νους. (Παρότι πλέον γίνονται σημαντικές ενέργειες για να φτάσουν σε ανάλογο επίπεδο…) Η ιστοσελίδα που τώρα διαβάζετε δεν γίνεται αντιληπτή με τον ίδιο τρόπο σε εσάς και με τον ίδιο τρόπο σε μια μηχανή αναζήτησης.

Θα εστιάσουμε λοιπόν σε κάποιες τεχνικές πλευρές που είναι αναγκαίες ώστε να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες που είναι άρτια δομημένες τόσο για τις μηχανές αναζήτησης όσο και για τον άνθρωπο.

ON-PAGE SEO ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Πώς να δομήσετε την ιστοσελίδα σας για καλύτερο ON-PAGE SEO

Σύντομο URL, από 3 έως 5 λέξεις χωρισμένες με παύλα (-), που περιλαμβάνει το βασικό keyword της ιστοσελίδας

Τίτλος (Title) που περιλαμβάνει το keyword στην αρχή και όχι προς το τέλος της πρότασης

Χρήση συνδέσμων (backlinks) προς άλλες αξιόπιστες και πλήρως σχετικές ιστοσελίδες (outbound links). Με τον τρόπο αυτό η Google αντιλαμβάνεται καλύτερα το θέμα της ιστοσελίδας μας.

Χρήση του βασικού keyword μέσα στην επικεφαλίδα τύπου H1 (Heading 1).

Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας, άρα αξιόπιστο και γρήγορο web hosting. Δείτε σχετικά τους τρόπους που μπορείτε να εξασφαλίσετε υψηλές ταχύτητες για την ιστοσελίδα σας επιλέγοντας ένα πακέτο φιλοξενίας web hosting.

Χρήση μεγάλου σε μήκος περιεχομένου. Έχει παρατηρηθεί πως κείμενα μεγαλύτερα από 2000 λέξεις απολαμβάνουν καλύτερες κατατάξεις στη Google.

Μείωση του Bounce Rate. (Δηλαδή αύξηση του χρόνου παραμονής του χρήστη στην ιστοσελίδα). Δημιουργήστε χρήσιμο περιεχόμενο και δημιουργικό design για να το επιτύχετε. Η Google θεωρεί πως ιστοσελίδες με μεγάλο bounce rate δεν έχουν ιδιαίτερη αξία για τους χρήστες και δεν τις κατατάσσει στις πρώτες θέσεις.

Χρήση επικεφαλίδων H2 και H3 που περιλαμβάνουν keywords της ιστοσελίδας.

Βελτιστοποίηση των εικόνων μέσω χρήσης περιγραφής στο alt tag ώστε να ανέβουν οι κατατάξεις της ιστοσελίδας στο Image Search της Google.

Οι παραπάνω παράμετροι διαδραματίζουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην seo προώθηση ιστοσελίδων ως προς το τεχνικό κομμάτι. Υπάρχουν και άλλοι αρκετοί on-page SEO παράγοντες που μπορείτε να δείτε στην πλήρη λίστα SEO που δημοσιεύτηκε σε προηγούμενο άρθρο μας.

link building

OFF PAGE SEO

Προώθηση ιστοσελίδων μέσω δημιουργίας Links (Link Building)

Τα links που έχει η ιστοσελίδα σας από άλλες σελίδες είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του SEO. Στην ορολογία του SEO έχουν την ονομασία backlinks. Όσο περισσότερες ιστοσελίδες δίνουν ένα backlink στην ιστοσελίδα σας, τόσο πιο πιθανό είναι να κατακτήσετε την κορυφή στον ανταγωνισμό της Google.

Ο λόγος που τα backlinks έχουν μεγάλη αξία στο SEO είναι ότι είναι εύκολο για οποιονδήποτε να φτιάξει μια εξαιρετική ιστοσελίδα, να δημιουργήσει ποιοτικό και πρωτότυπο περιεχόμενο, να τη δομήσει γύρω από συγκεκριμένα keywords και τελικά να καταταχθεί υψηλά. Είναι όμως δύσκολο να πείσει άλλες ιστοσελίδες πως αξίζει να δώσουν ένα backlink στη δική σου.

Πριν εξετάσουμε κάποιους βασικούς τρόπους για να αποκτήσετε backlinks, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Τα Backlinks που βρίσκονται μέσα στο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας είναι πιο σημαντικά από αυτά που βρίσκονται σε μια sidebar ή στο footer.

Backlinks από σελίδες που είναι σχετικές με τη θεματολογία της ιστοσελίδας σας έχουν μεγαλύτερη αξία από backlinks που προέρχονται από μη σχετικής θεματολογίας ιστοσελίδες.

Το anchor text , το κείμενο δηλαδή πάνω στο οποίο κάνει κάποιος κλικ για να μεταβεί στον σύνδεσμο (άρα στη δική μας ιστοσελίδα) παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία Link building. Εάν π.χ. επιθυμούμε να κατατάξουμε μια ιστοσελίδα για τη φράση «διαφήμιση ιστοσελίδων», θα χρησιμοποιήσουμε ως anchor text “διαφήμιση ιστοσελίδων”.

Για να αντιληφθούμε την αξία και τον τρόπο που λειτουργεί το Link Building στο SEO, αρκεί να σκεφτούμε το εξής:

Εάν είμαστε άρρωστοι, ποιον θα συμβουλευτούμε? Δύο καλούς γιατρούς ή 10 τυχαίους φίλους μας που γνωρίζουν εμπειρικά πράγματα γύρω από την ιατρική?

Η απάντηση είναι προφανής. Ακόμη λοιπόν κι αν πάρετε λίγες γνώμες και όχι πολλές, θα πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού. Η ποιότητα λοιπόν υπερτερεί της ποσότητας.

Κάτι ανάλογο πρέπει να σκέφτεστε ότι συμβαίνει και στο διαδίκτυο. Τα backlinks βοηθούν τη Google να “αντιληφθεί” πως η ιστοσελίδα σας αποκτά ψήφους εμπιστοσύνης από άλλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και άρα να σας χαρίσει καλύτερες κατατάξεις.
seo with backlinks

Μην ξεχνάτε πως σκοπός της Google είναι σε κάθε αναζήτηση ενός χρήστη να του παρέχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, από άποψη σχετικότητας και ποιότητας πληροφοριών. Και όταν αποκτάτε πολλές τέτοιες ψήφους εμπιστοσύνης, σημαίνει πως συγκαταλέγεστε ανάμεσα σε ένα από τα πολύ καλά, αν όχι το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα μιας σχετικής αναζήτησης.

Κατ αναλογία με το παράδειγμα με τους ιατρούς, μετρούν όλα τα backlinks που δείχνουν στην ιστοσελίδα σας αλλά δεν τα μετρούν με τον ίδιο τρόπο. Όσο πιο αξιόπιστες και ποιοτικές είναι οι ιστοσελίδες που σας δίνουν ένα backlink, τόσο μεγαλύτερη αξία προσδίδεται στη δική σας ιστοσελίδα.

Αρκετό καιρό νωρίτερα, ο αριθμός των backlinks έπαιζε σημαντικό ρόλο, αλλά πλέον μειώνεται σταθερά καθώς οι μηχανές αντιλαμβάνονται και αξιολογούν με καλύτερο τρόπο την ποιότητα των ιστοσελίδων από τις οποίες προέρχονται.

LINK BUILDING

3 απλοί τρόποι να αποκτήσετε ένα backlink

1. Ζητήστε από τους πελάτες σας να σας δώσουν ένα backlink
Εάν έχετε συνεργάτες ή πελάτες με τους οποίους κάνετε συχνά business, μπορείτε να τους στείλετε ένα όμορφο banner με το brand σας για να χρησιμοποιήσουν σαν αναφορά στην ιστοσελίδα τους.

2. Δημιουργία ενός επαγγελματικού blog που θα παρέχει πολύτιμο περιεχόμενο
Το content marketing και το SEO είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένα. Οι μηχανές αναζήτησης θα σας κατατάξουν υψηλά εάν μπορείτε να παρέχετε το καλύτερο και πιο ποιοτικό περιεχόμενο σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας. Τα blogs έχουν τη μοναδική ικανότητα να παρέχουν φρέσκο περιεχόμενο πλούσιο σε λέξεις κλειδιά πάνω σε ζητήματα που αφορούν την επιχείρησή σας και έτσι να φέρνουν Links από εξωτερικές πηγές που βρίσκουν τα άρθρα σας ενδιαφέροντα και τα προτείνουν μέσω ενός backlink προς αυτά.

3. Δημιουργήστε περιεχόμενο που παρέχει μοναδικές και χρήσιμες πληροφορίες και άρα προσελκύει backlinks με φυσικό τρόπο.
Εάν γράψετε κάτι χρήσιμο και δεν αναπαράγετε απλά πληροφορίες που βρίσκετε στο διαδίκτυο, τότε το κοινό σας θα ενδιαφερθεί και θα δώσει φυσικά backlinks. Υψηλής ποιότητας περιεχόμενο θα τραβήξει την προσοχή και θα παρέχει links και shares , απαραίτητα για να χτίσετε τη διαδικτυακή σας παρουσία.

NO-FOLLOW LINKS

Τι είναι τα NO-FOLLOW LINKS

Τα backlinks προς την ιστοσελίδα σας μπορεί να περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό no-follow. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κάτοχος της ιστοσελίδας που δίνει το backlink προς άλλη ιστοσελίδα “λέει” στις μηχανές αναζήτησης να μη λειτουργεί το backlink αυτό ως επιβράβευση της ιστοσελίδας στην οποία στοχεύει, και άρα όχι ως προστιθέμενη αξία σε αυτή την ιστοσελίδα.

Το no-follow ουσιαστικά υπαγορεύει στις μηχανές αναζήτησης να μην ακολουθήσουν ένα backlink. Σχεδιάστηκε ως ένας τρόπος να βοηθήσει να δίνονται backlinks όταν κάπoιος γράφει ένα σχόλιο σε κάποιο blog ή forum, καθώς και για λόγους προστασίας από spam links ώστε να προστατευτούν τα πραγματικά αξιόλογα websites του διαδικτύου.

Είναι φανερό ότι τα links που ακολουθούνται από το χαρακτηριστικό no-follow ερμηνεύονται διαφορετικά από τη Google και δεν έχουν το ίδιο ειδικό βάρος με τα υπόλοιπα.

Είναι κακό λοιπόν να έχουμε no-follow links?

Παρόλο που δεν προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην ιστοσελίδα σας, τα no-follow links είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και δεν είναι αρνητικά. Μια ιστοσελίδα που έχει πολλά backlinks είναι απαραίτητο να έχει και κάποια no-follow, ώστε να παρουσιάζει ένα φυσιολογικό και όχι spam προφίλ backlinks.

ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ SEO

Τι να αποφύγετε κατά τη διαδικασία Link Building

Backlinks από χαμηλής ποιότητας και αμφιβόλου αξίας ιστοσελίδες προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος για τις κατατάξεις σας.

Το anchor text των backlinks που λαμβάνετε πρέπει να διαφέρει και να μην είναι το ίδιο. Όσο περισσότερες παραλλαγές υπάρχουν, τόσο πιο φυσιολογικό και όχι spam μοιάζει στα “μάτια” της Google.

Τα ανταποδοτικά backlinks (δηλαδή η αναφορά της ιστοσελίδας σας από άλλη ιστοσελίδα και το αντίστροφο ταυτόχρονα) μόνο ανταποδοτικά αποτελέσματα δεν έχουν για το SEO, καθώς θεωρούνται ουσιαστικά προσπάθεια παραπλάνησης των μηχανών αναζήτησης.

χρήσιμη συμβουλή για backlinks

SEO Tip 5

Τα backlinks είναι ουσιαστικά η πιο σημαντική παράμετρος σήμερα στο SEO και ισχυρό Link Building θα σας δώσει τη δύναμη να κατατάξετε πολλά και διαφορετικά keywords σε υψηλές θέσεις.

Είδαμε λοιπόν τα 4 βασικά βήματα που απαιτούνται για να βελτιώσετε το SEO της ιστοσελίδας σας και να δώσετε σημαντική ώθηση στις κατατάξεις σας στη Google.

Εάν ακολουθήσετε πιστά όλα τα παραπάνω βήματα, είναι βέβαιο πως το traffic της ιστοσελίδας σας θα αυξηθεί.

Τίθεται όμως σίγουρα το εξής ερώτημα:

Κάθε πόσο πρέπει να γίνεται SEO

Εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη πως το SEO είναι ένα υποσύνολο του Digital Marketing αλλά και του γενικότερου Marketing της επιχείρησής σας. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες όπως είδαμε που καθορίζουν εάν μια ιστοσελίδα θα καταταχθεί υψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Με βάση όσα αναλύθηκαν και στον συγκεκριμένο οδηγό SEO, είναι εύκολο να διαπιστώστε πως τo SEO δεν είναι μια one-off διαδικασία. Είναι κάτι επαναλαμβανόμενο. Εάν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε μια φορά με το SEO και κατόπιν να το ξεχάσετε, καλύτερα να μην ασχοληθείτε καθόλου. Δεν μπορείτε να πετύχετε στο SEO μέσα σε μία μέρα ή σε ένα μήνα. Το SEO δεν τελειώνει ποτέ, ενώ επίσης αλλάζει καθημερινά και πρέπει συνεχώς να προσαρμόζεστε στις αλλαγές των αλγορίθμων για να παραμένετε σε υψηλό επίπεδο.

Μείνετε απλά υπομονετικοί. Τίποτα δεν κερδήθηκε σε μία ημέρα (εκτός από κάποιο τυχερό παιχνίδι…). Μπορεί για κάποιο διάστημα να δαπανάτε χρήματα και να θεωρείτε πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Μείνετε όμως σταθεροί σε μια σωστή SEO στρατηγική. Εάν το σχέδιο που έχει καταρτιστεί είναι ακριβές και στηρίζεται σε ισχυρά SEO θεμέλια, είναι σίγουρο πως θα αποδώσει.

Παράλληλα, έχετε πάντα κατά νου πως χρειάζεται χρόνος για τις μηχανές αναζήτησης να ανανεώσουν τις εγγραφές τους καθώς πρέπει να σκαννάρουν δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, πόσο μάλλον όταν η ιστοσελίδα σας είναι νέα στο χώρο του διαδικτύου.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΣΤΟ SEO ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ TRAFFIC ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ?

Αντί επιλόγου, ας συνοψίσουμε σε τρία βασικά βήματα:

Βρείτε τι αναζητούν οι χρήστες στο διαδίκτυο (keywords και long-tail keywords)
Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα με πλούσιο περιεχόμενο γύρω από αυτές τις αναζητήσεις
Βελτιστοποιήστε την ως προς SEO ώστε να σας βρίσκουν και να επιτύχετε πωλήσεις

Οι μηχανές αναζήτησης δεν σας κατατάσσουν χαμηλά αυτή τη στιγμή επειδή θέλουν να σας τιμωρήσουν. Στόχος τους είναι να εμφανίσουν στις πρώτες θέσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και το πιο αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τον όρο αναζήτησης που πληκτρολογεί ο χρήστης.

Άρα, εάν εργαστείτε μεθοδικά για να δημιουργήστε μια ιστοσελίδα που παρέχει το καλύτερο δυνατόν περιεχόμενο και το προωθήσετε με αποτελεσματικό τρόπο, θα το αντιληφθούν και θα σας επιβραβεύσουν μέσω ανόδου των κατατάξεων στο SEO.

Φυλάξτε αυτόν τον οδηγό και ακολουθήστε τα βήματα που αναλύονται με προσοχή.

Χρειάζεται χρόνος και σίγουρα αρκετή δουλειά, αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αξίζει σίγουρα να ζήσετε από την αρχή κάθε δυσκολία σε ένα ταξίδι που θα οδηγήσει στην κορυφή.