Shared, VPS ή Dedicated Hosting;
Ένα από τα βασικά θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε όταν ξεκινάτε τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι το web hosting.
Ίσως είστε ήδη υπερφορτωμένοι με τις άπειρες επιλογές που υπάρχουν στην αγορά, κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για να καταλήξετε σε μια τελική απόφαση σχετικά με το πακέτο που σας ταιριάζει.
Είμαστε λοιπόν εδώ για να σας βοηθήσουμε να αντιληφθείτε κάποιες βασικές ιδέες γύρω από το web hosting.
Έχουμε ετοιμάσει ένα σύντομο γλωσσάρι για εσάς ώστε να σας καθοδηγήσουμε στα πρώτα βήματα, προκειμένου να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να μπορείτε να καταλάβετε τις βασικές αρχές του web hosting, ώστε να αξιολογήσετε στη συνέχεια ποιο πακέτο ταιριάζει στην περίπτωσή σας.
WEB HOSTING GLOSSARY
Web hosting: Ένα σύνολο από διαφορετικές υπηρεσίες και λειτουργίες που σας επιτρέπουν να έχετε μια ιστοσελίδα και άλλα σχετικά αρχεία στον κόσμο του Internet.
Server: Ένας server είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός υλικού (hardware) και λογισμικού (software) που χρησιμοποιείται για να διανείμετε την ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο. Κάθε server έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως χωρητικότητα, bandwidth, λειτουργικό σύστημα, μνήμη RAM κλπ.
Datacenter: Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται ο server. Τα αξιόπιστα Datacenters έχουν υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, είναι ασφαλή, έχουν πυροπροστασία και πολύ καλό εξαερισμό.
Disk space: Ο χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δίσκο του server από τη δική σας ιστοσελίδα.
Bandwidth: Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ταχύτητα και το ποσό των εισερχόμενων / εξερχόμενων πληροφοριών που μπορεί να διαχειριστεί το πακέτο web hosting που έχετε επιλέξει.
CPU: Ένα μέρος του υλικού (hardware) το οποίο διαχειρίζεται μεγάλα ποσά πληροφοριών. H CPU έχει έννοια και υπόσταση μόνο όταν αγοράζετε ένα VPS, dedicated ή cloud πακέτο web hosting.
Control Panel: Λογισμικό (Software) που χρησιμοποιείται για να έχετε τον έλεγχο του web hosting. (π.χ. cPanel, Plesk, Κλπ)
Λειτουργικό σύστημα (Operating System): Περιβάλλον που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση πολλών εργαλείων που επιτρέπουν να διαχειριστείτε το hosting σας και τα επιμέρους στοιχεία που σας παρέχει.
Αυτοί λοιπόν είναι οι πιο διάσημοι όροι.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε τρεις πολύ σημαντικούς όρους που αξίζει να δώσετε τη δέουσα προσοχή ώστε να «θωρακίσετε» την ιστοσελίδα σας στον κόσμο του διαδικτύου και να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
SHARED, VPS, DEDICATED
Ποιο πακέτο ταιριάζει στην επιχείρησή σας;
Shared hosting: Η πιο οικονομική και “διάσημη” μέθοδος web hosting. Όταν αγοράζετε ένα πακέτο shared hosting, η ιστοσελίδα σας γίνεται μέρος ενός server μαζί με διάφορες άλλες ιστοσελίδες. Τα shared πακέτα web hosting είναι ιδανικά για μικρές ιστοσελίδες και startup projects.
VPS Hosting: Ένα VPS πακέτο σας ανταμείβει με ένα μεγαλύτερο server. Στην πραγματικότητα, παρέχει μεγαλύτερη απόδοση και αξιοπιστία και ένα πολύ μικρότερο ρίσκο να “πέσει” η ιστοσελίδα σας εξαιτίας ενός “κακού γείτονα” μέσα στο server.
Dedicated Hosting: H πιο εξελιγμένη λύση web hosting. Αποκτάτε έναν ολόκληρο server για να φιλοξενείτε την ιστοσελίδα σας. Ένας dedicated server είναι φρόνιμο να επιλέγεται σε περίπτωση που η ιστοσελίδα σας ή οι εφαρμογές καταναλώνουν μεγάλους πόρους και συντηρούν περίπλοκες βάσεις δεδομένων.
Μόλις είδαμε επιγραμματικά τα 3 πιο διάσημα πακέτα φιλοξενίας (web hosting) παγκοσμίως.
Και τα τρία έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε και έχουμε καταρτίσει μια λεπτομερή περιγραφή για κάθε ένα από αυτά ώστε να έχετε μια σαφή εικόνα σχετικά με το ποιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής σας ιστοσελίδας και επιχείρησης κατ’ επέκταση.
SHARED WEB HOSTING
H ιδανική λύση στα πρώτα διαδικτυακά σας βήματα
Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστείτε αυτό το πακέτο μόλις ξεκινήσετε τη διαδικτυακή σας παρουσία. Τα πακέτα shared hosting έχουν συνήθως χαμηλές τιμές και περιλαμβάνουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, εάν επιλέξετε αυτό τον τύπο web hosting, η ιστοσελίδα σας θα φιλοξενείται στον ίδιο server μαζί με πολλές ακόμη ιστοσελίδες.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα λεγόμενα “προβλήματα γειτνίασης“.
Ειδικά δε στην περίπτωση που δε γνωρίζετε ποιοι είναι οι γείτονές σας, το shared web hosting μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη. Οι πιθανότητες λοιπόν να έχετε μια “κακή γειτονιά” είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και μειονέκτημα των shared πακέτων web hosting.
Κατά τα άλλα, το shared hosting είναι μια τέλεια επιλογή εάν έχετε ένα μικρό project που μόλις έχει ξεκινήσει και δεν χρειάζεται να εξυπηρετήσετε μεγάλο όγκο δεδομένων. Εν ολίγοις, τα shared πακέτα web hosting είναι ιδανικά για:
– Μικρού μεγέθους Ιστοσελίδες
– Νέες Ιστοσελίδες / portfolio websites
– Πολύ απλά Ecommerce websites
– Startup projects ή Blogs
Ίσως έχετε παρατηρήσει πως οι περισσότεροι πάροχοι web hosting προσφέρουν και κάποια unlimited χαρακτηριστικά στα shared πακέτα τους. Να έχετε όμως πάντα υπόψιν τα “ψιλά γράμματα” και να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις πολιτικές ορθής χρήσης.
Θα διαπιστώσετε επίσης ότι πολλές εταιρείες παρέχουν ένα πλήθος επιπλέον χαρακτηριστικών όπως Ecommerce εργαλεία, CMS πλατφόρμες, extensions και plugins για developers. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά, αλλά δώστε προσοχή μόνο σε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο developer ή webmaster πριν διαλέξετε τελικά το πακέτο που ταιριάζει στην επιχείρησή σας.
VIRTUAL PRIVATE SERVER
Δώστε ισχυρή ώθηση στην ιστοσελίδα σας
Τα πακέτα VPS είναι ο πραγματικός χρυσός των υπηρεσιών web hosting. Έχουν σχεδόν πάντα καλούς γείτονες και ισχυρά χαρακτηριστικά. Σε ένα πακέτο VPS θα έχετε επίσης μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με ένα πακέτο shared hosting.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός VPS είναι πως η ιστοσελίδα σας φιλοξενείται σε ένα ξεχωριστό κομμάτι του server, με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Δε γίνεται επομένως διαμοιρασμός της μνήμης του server και των διαθέσιμων πόρων με βάση και τις ανάγκες των υπόλοιπων ενοίκων του server.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός VPS πακέτου είναι πως δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε σημαντικές λειτουργίες του server, όπως πχ στο dedicated hosting που θα δούμε στη συνέχεια.
Σε ποιες περιπτώσεις λοιπόν είναι ιδανικό το VPS;
Το VPS web hosting είναι ιδανικό για «μετρίου αναστήματος» ιστοσελίδες που δεν απαιτούν ειδικές προσωποποιημένες ρυθμίσεις στον server. Μπορεί λοιπόν να είναι οποιοδήποτε ιστοσελίδα ή ακόμη και αριθμός ιστοσελίδων που θα φιλοξενούνται στον ίδιο server.
Web Hosting Tip 1
Ξεκινήστε με ένα πακέτο shared hosting και καθώς η ιστοσελίδα σας γίνεται γνωστή και αυξάνει την επισκεψιμότητά της, μετακινηθείτε σε ένα VPS πακέτο web hosting
DEDICATED SERVER
O απόλυτος έλεγχος στην ιστοσελίδα σας
Όταν φτάσει η στιγμή που η online επιχείρησή σας μεγαλώσει αρκετά ή εάν πρέπει να διαχειριστείτε ένα project που απαιτεί μεγάλους πόρους, τότε πρέπει να σκεφτείτε τη λύση του dedicated server. Αυτό το πακέτο θα σας ανταμείψει με τον πλήρη έλεγχο ενός πλήρως δικού σας server.
Κάτι τέτοιο έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, μπορείτε να προσαρμόσετε τον server πλήρως στις δικές σας ανάγκες, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ενός dedicated server σημαίνει ότι θα έχετε επιπλέον κόστος διαχείρισης και συντήρησης.
Πριν επιλέξετε ένα πακέτο dedicated hosting, εξετάστε καλά τα χαρακτηριστικά του και συμβουλευτείτε έναν έμπειρο webmaster. Πολλές εταιρείες web hosting παρέχουν managed λύσεις, κάτι που σημαίνει πως η ίδια η εταιρεία θα διαχειρίζεται το server και θα σας απαλλάξει από ένα μεγάλο πρόσθετο άγχος. Σε περίπτωση που η υπηρεσία που παρέχεται δεν είναι managed, τότε πρέπει να μεριμνήσετε για αρκετά τεχνικά θέματα καθώς εσείς οι ίδιοι θα έχετε την ευθύνη οποιασδήποτε αστοχίας και επαναφοράς του συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι dedicated servers έχουν τεράστια χωρητικότητα. Αποκτάτε εντυπωσιακό μεγάλο bandwidth και χώρο στο δίσκο καθώς και πολλούς λογαριασμούς email και βάσεις δεδομένων. Οι περισσότεροι πάροχοι σας επιτρέπουν να διαλέξετε το λειτουργικό που επιθυμείτε να εγκατασταθεί στο rack σας. Προσθέστε σε αυτά και την ειδική υποστήριξη πελάτη και τα υψηλά standards ασφαλείας που θα λάβετε και μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε πως θα αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή επιλογή που είναι διαθέσιμη στην αγορά.
Όπως λοιπόν μπορείτε να δείτε, κάθε τύπος web hosting έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Όταν φτάσετε στο σημείο να αποφασίσετε τι πρέπει τελικά να επιλέξετε για την ιστοσελίδα ή γενικά το project σας, πρέπει να κρίνετε με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχετε τη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά και την προοπτική μελλοντικής εξέλιξης.
Το web hosting είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για την ορθή λειτουργία της ιστοσελίδας σας και είναι φρόνιμο να βρείτε τη λύση που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες σας αλλά και που θα μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή υποστήριξη μακροπρόθεσμα.
Ας εξετάσουμε λοιπόν δύο βασικά διλήμματα στα οποία θα βρεθείτε, ανάλογα και με το επίπεδο του project που συντηρείτε.
SHARED VS VPS
Ποια λύση web hosting ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας;
To Ιnernet αναπτύσσεται ραγδαία και σας δίνει τη δυνατότητα να γνωστοποιήσετε με τη σωστή στρατηγική Marketing τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχετε. Μόλις λοιπόν ξεκινήσει η online παρουσία σας, είναι λογικό πως σχεδόν κανείς δε θα σας γνωρίζει και θα είναι αναγκαίες οι κατάλληλες ενέργειες Marketing ώστε να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας.
Στην περίπτωση αυτή, το shared hosting είναι η πλέον προσιτή επιλογή για το startup project σας.
Καθώς όμως αποκτάτε όλο και περισσότερους επισκέπτες, το shared hosting παύει να είναι αρκετό και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σοβαρής επαγγελματικής προσπάθειας. Είναι λοιπόν η στιγμή που πρέπει να προχωρήσετε σε μια λύση VPS.
Το VPS πακέτο web hosting θα σας ανταμείψει με εντυπωσιακά μεγάλη χωρητικότητα, ασφάλεια, απόδοση και διαθέσιμους πόρους που ανταποκρίνονται σε άκρως επαγγελματικές ιστοσελίδες και projects.
VPS VS DEDICATED
Επενδύστε σε μια αξιόπιστη λύση web hosting
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του VPS είναι η τιμή του. Σε σύγκριση με έναν dedicated server, το VPS προσφέρει πολύ πιο ευέλικτες τιμές.
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα σε σχέση με έναν dedicated server.
Όπως και στην περίπτωση ενός shared πακέτου web hosting, αποκτάτε και πάλι μόνο ένα μέρος από έναν server και όχι ολόκληρο τον server. Αυτό σημαίνει πως συγκεκριμένες προσωποποιημένες παραμετροποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν ούτε σε αυτή την περίπτωση. Επίσης, πολλά πακέτα VPS hosting που κυκλοφορούν στην αγορά δεν παρέχουν υψηλή τεχνική υποστήριξη όπως τα αντίστοιχα πακέτα dedicated hosting.
O dedicated server, από την άλλη πλευρά, συναντά τα υψηλότερα standards της αγοράς.
Εάν θέλετε η ιστοσελίδα σας να είναι πλήρως ασφαλής και να έχει τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, πρέπει να σκεφτείτε την επιλογή ενός dedicated server. Στην περίπτωση αυτή, ολόκληρος ο server σας ανήκει και έτσι μπορείτε να τον διαχειριστείτε απολύτως με τον τρόπο που επιθυμείτε. Ακόμα και εάν δεν χρειάζεστε συγκεκριμένες παραμετροποιήσεις, πολλοί πάροχοι προσφέρουν managed λύσεις, που σημαίνει πως δε χρειάζεται να “μπλέξετε” με τεχνικές λεπτομέρειες καθώς ο πάροχος θα διεκπεραιώνει κάθε απαραίτητη διεργασία για την ομαλή λειτουργία της ιστοσελίδας σας.
Η αγορά ενός dedicated server σημαίνει αυτόματα και εξαιρετικά υψηλούς πόρους, καθώς και και ειδική τεχνική υποστήριξη. Η ασφάλεια είναι ένα άλλο πλεονέκτημα σε τέτοια projects, καθώς δεν υπάρχουν «γείτονες» και επομένως ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιθέσεων, malware και blacklist.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός dedicated server είναι ασφαλώς το υψηλό κόστος.
Web Hosting Tip 2
Οποιαδήποτε κίνηση βελτιώνει την απόδοση της ιστοσελίδας σας, είναι χρήσιμη για την προσέλκυση νέων πελατών.
Σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή είναι δική σας. Σίγουρα ωστόσο είναι φρόνιμο να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο webmaster που θα σας κατευθύνει στην καλύτερη δυνατή επιλογή.
Σκεφτείτε εάν αξίζει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να επενδύσετε χρήματα στην αναβάθμιση π.χ. του πακέτου web hosting που έχετε ή σε συγκεκριμένες ενέργειες Marketing που θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε νέους πελάτες.
Δείτε πως αποδίδει η ιστοσελίδα σας, τι ζήτηση υπάρχει, εάν καθυστερεί ίσως να φορτώσει και σκεφτείτε εάν τελικά αξίζει να μην συναντάτε συνεχώς προβλήματα τέτοιας φύσης και να αφοσιωθείτε σε άλλους τομείς των διαδικτυακών σας ενεργειών, όπως η αύξηση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μέσω SEO, Google AdWords και Social Media campaigns.